ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε χωρίς τη διάταξη για απελάσεις μεταναστών ο Κώδικας

ψηφίστηκε-χωρίς-τη-διάταξη-για-απελάσ-269646

Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει αρκετά άρθρα και να δηλώνει «παρών» στα υπόλοιπα, υπερψηφίστηκαν, στην Ολομέλεια της Βουλής, όλες οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος είχε ανακοινώσει την απόσυρση του άρθρου 19, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η επίμαχη διάταξη που αφορούσε απέλαση μεταναστών μετά από ψευδή καταγγελία για ρατσιστική βία από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, τόσο μεταξύ του κ. Γρηγοράκου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και Γ. Τραγάκη με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Σημειώνεται, ότι η διάταξη είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτήρισε τρομοκρατική και ρατσιστική αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και είχε αποσυρθεί δύο φορές.

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, να ανακοινώσει την επανακατάθεσή της προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας την τροπή και τις διαστάσεις που πήρε η επίμαχη διάταξη, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «ήταν μία κακή εικόνα της κυβέρνησης αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ο κ. Γρηγοράκος κατέθεσε και απέσυρε την τροπολογία χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του γεν. γραμ. της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καλή συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού.

Μετωπική Μιχελάκη-Γρηγοράκου

Νωρίτερα, ενδοκυβερνητική κόντρα είχε ξεσπάσει στη Βουλή ανάμεσα στον Γ. Μιχελάκη και τον Λ. Γρηγοράκο με αφορμή την απόσυρση διάταξης για τον μεταναστευτικό κώδικα την οποία δεν έκανε δεκτή ο υπουργός των Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι παράνομοι μετανάστες που καταγγέλουν ψευδώς ότι αστυνομικά όργανα τους κακοποιούν θα απελαύνονται. Αρχικά, η τροπολογία, κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και αποσύρθηκε από τον ίδιο το πρωί της Τετάρτης μετά από αντιδράσεις και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Χθες το μεσημέρι η διάταξη επανακατατέθηκε αλλά σήμερα το πρωί αποσύρθηκε ξανά από τον κ. Γρηγοράκο, ώσπου σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μιχελάκης μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας και είπε ότι δεν δέχεται την απόσυρση προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υφυπουργού που βγήκε από την αίθουσα εμφανώς εκνευρισμένος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα έκαναν λόγο για ρατσιστική ρύθμιση που πρέπει να αποσυρθεί.

«Οι δουλέμποροι χρειάζονται τις ξενοφοβικές πολιτικές και τις ξενοφοβικές αντιλήψεις για να δουλέψουν. Οι ξενοφοβικές αντιλήψεις χρειάζονται. Και επομένως σας επιστρέφω αυτές τις κατηγορίες, τις άθλιες κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν κανένα πολιτικό έρεισμα και δεν αντέχουν σε κανένα πολιτικό διάλογο. Εμείς προστατεύουμε τη συνταγματική νομιμότητα, τη δημοκρατική νομιμότητα η οποία είναι πάνω από όλα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

«Άμα εδώ υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι όταν κάνουμε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, αυτοί για τις δικές τους ιδεοληψίες θέλουν ουσιαστικά να παραστήσουν ποιους, όχι καν τους προστάτες των παρανόμων μεταναστών αλλά ουσιαστικά τους προστάτες των δουλεμπόρων τους, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την γραμμή και θέση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Γρηγοράκος και το ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι η απόσυρση έγινε μετά από εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Γρηγοράκο ενώ ο κ. Μιχελάκης στην ολομέλεια «άδειασε» ευσχήμως τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας ότι η απόσυρση δεν είχε την υπογραφή του γραμματέα της κυβέρνησης.

«Δεν την αποδέχομαι την απόσυρση και θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει να παραμείνει. Εγώ θα ξεπεράσω τα περί δεξιού βραχίονα κ. Λαφαζάνη γιατί αν θέλετε να μπούμε στις ταμπέλες, να μιλήσουμε και για τους συνηγόρους των κουκουλοφόρων», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι βλέπουν στολές και έχουν πρόβλημα. Η πολιτεία κ. Λαφαζάνη θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει διότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε πια σε αυτούς που θέλουν να την διαλύσουν. Κάποιοι το έχουν βάλει σκοπό και στόχο, σκοπό και στόχο πολιτικό. Γιατί νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν. Σας λέμε λοιπόν ότι η πολιτεία θα λειτουργήσει».

Μετά από αυτά στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, κ. Σταμάτη, βρέθηκε ο Λ. Γρηγοράκος και άλλα στελέχη για την αναδιατύπωση της τροπολογίας προκειμένου να γίνει δεκτή. Όμως ο κ. Βενιζέλος επιθυμούσε να συνομιλήσει πρώτα με τον κ. Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες.
Σηνειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου