ΕΛΛΑΔΑ

ΝΔ, ΠAΣOK και ΔΗΜΑΡ στηρίζουν το νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία

νδ-πaσok-και-δημαρ-στηρίζουν-το-νομοσχέδ-269622

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να τονίζει ότι δημιουργείται το πλαίσιο που θα αντιστρέψει την αρνητική κατάσταση της Ελλάδας στον χώρο των τουριστικών πλοίων, το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αποσπώντας τη θετική δήλωση ψήφου και της ΔΗΜΑΡ, πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά στις δομές και τον αριθμό σε σκάφη και μαρίνες, ο κ. Βαρβιτσιώτης διεμήνυσε ότι βασικές στοχεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η προσέλκυση τουριστικών πλοίων στην ελληνική σημαία, καθώς και τουριστικών πλοίων κοινοτικής και τρίτης σημαίας στις ελληνικές θάλασσες.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξειδίκευσε πως με το νομοθέτημα αυτό επιτυγχάνεται η συνολική αναμόρφωση του πλαισίου δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων, η κατάργηση των αναχρονιστικών και γραφειοκρατικών ρυθμίσεων, η αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ τόνισε πως εισάγονται απλές και σύγχρονες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία φιλεπιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Εισηγούμενος, εκ μέρους της ΝΔ, το νομοσχέδιο, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο του yachting με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική και την τοπική οικονομία.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος έδωσε έμφαση σε 12 σημεία διαφωνίας του κόμματός του (μεταξύ άλλων ανέφερε πως το νομοσχέδιο καταργεί το καμποτάζ, αυξάνοντας έτσι την ανεργία, ευνοεί τη φοροδιαφυγή, ενώ θεσμοθετεί τις πλωτές εξέδρες και προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος) και δήλωσε ότι καταψηφίζει. Θετική, ωστόσο, άποψη εξέφρασε για τη δημιουργία μητρώου σκαφών, εκφράζοντας κι εδώ όμως επιμέρους αντιρρήσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος επεσήμανε πως γίνεται πια μια προσπάθεια ανάπτυξης και απλούστευσης των διαδικασιών μετά από τέλμα ετών, στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος, ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ) υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου είναι μονοδιάστατο αφού θέτει στο στόχαστρο τους ναυτικούς, δημιουργώντας έτσι μια αλλοπρόσαλλη ανταγωνιστικότητα.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Κούζηλος ανέφερε πως όχι μόνο δεν λύνονται προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα κατακλυστεί η χώρα με σκάφη υπό ξένη σημαία και η ανεργία στη ναυτιλία θα αυξηθεί.

Η Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς εισάγει πολλές θετικές ρυθμίσεις με βάση τις οποίες επέρχεται ανάπτυξη του κλάδου και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των ελληνικών πληρωμάτων.

Ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για νομοσχέδιο που καταρτίστηκε κατά παραγγελία των εφοπλιστών και το οποίο οξύνει τα προβλήματα στον χώρο της ναυτιλίας, αυξάνει την ανεργία και στρέφεται κατά των ναυτικών.

Από τους «Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές» ο Πάρις Μουτσινάς μίλησε για σχέδιο νόμου που περιέχει θετικές ρυθμίσεις, το οποίο όμως έχει και αντιφάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου