ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Φύσσα: Πλήρη απαλλαγή της ηγεσίας της ΧΑ πρότεινε η εισαγγελέας

δολοφονία-φύσσα-πλήρη-απαλλαγή-της-ηγ-264860

Την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με βασικό σκεπτικό πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης, η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αποδόμησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του και ομάδων συγκεκριμένων προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.

Η εισαγγελέας δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού.

Αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές αλλά και στις οξύτατες εκφράσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά οι πράξεις καθώς αυτές ελέγχονται ποινικά.

Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο Παύλος Φύσσας ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

Μόνος ένοχος ο Ρουπακιάς

Μία πρωτοβουλία του Γιώργου Ρουπακιά, χωρίς να υπάρχει κανέναν απολύτως σχεδιασμός, δίχως εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με την εισαγγελέα. Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για μια «τυχαία συνάντηση» στην καφετέρια «Κοράλλι», επισημαίνοντας πως δεν προέκυψε ότι ο Παύλος Ρουπακιάς ήταν στοχοποιημένος.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, ζήτησε την ενοχή του Γ. Ρουπακιά, αφού «δίχως καμία αμφιβολία διέπραξε ανθρωποκτονία», ωστόσο ζήτησε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων για συνέργεια στη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως «εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε σχεδιασμός».

«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε οτι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία και δόθηκε εντολή για αυτή. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιω. Λαγό προς άλλους κατηγορούμενους δεν προκύπτει κάτι. Αντίθετα, στις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιω. Λαγού προς τον Γ. Πατέλη φαίνεται η προσπάθεια του πρώτου να λάβει πληροφορίες για το τί έγινε εκείνο το βράδυ. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη κι ήταν στοχοποιημένος ο Π. Φύσσας γιατί να διαπράξουν τη δολοφονία το συγκεκριμένο βράδυ που είχε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και θα γινόταν αντιληπτό καο όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο σημείο;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία της δικογραφίας και μαρτυρικές καταθέσεις, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η ανθρωποκτονία ήταν τυχαία», αφού η συνάντηση της παρέας του Π. Φύσσα και τριών χρυσαυγιτών στην καφετέρια «Κοράλλι» ήταν «συμπτωματική», ενώ ταυτόχρονα «δεν υπάρχει στοιχείο στοχοποίησης του Παύλου Φύσσα».

Αναφορικά με τα 17 φερόμενα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας που κατηγορουνται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας επισήμανε ότι θα έπρεπε να απαλλαχθούν από την κατηγορία «ελλείψει υποκειμενικού στοιχείου του δόλου και των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα με την κατάργηση της απλής και άμεσης συνέργειας».

Όπως είπε στην τοποθέτησή της, δεν ποέκυψε η γνώση της τέλεσης της ανθρωποκτονίας και η αποδοχή της απόφασης του Γ. Ρουπακιά. «Δεν προέκυψε αν γνώριζαν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του Γ. Ρουπακιά και παρέμειναν στο σημείο. Ήταν ελάχιστοι ο χρόνος για να γίνει δεκτό ότι μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Ολα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Άλλωστε ουτε οι αυτόπτες μάρτυρες κατάλαβαν ότι υπήρχε μαχαίρι, μόνο ότι ο Ρουπακιάς τον αγκάλιασε» υποστήριξε Προσθέτοντας πως «η παρουσία των κατηγορούμενων οφειλόταν στη βούληση τους να συνδράμουν τους Τσαλίκη και Άγγο κατά όλης της παρέας του Φύσσα κατά την παρουσία τους στην καφετέρια».

Όσο για το Γ. Ρουπακιά, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι μόνος του αποφάσισε και εκτέλεσε την ανθρωποκτονία πράγμα που προκύπτει αφού «ήρεμος με κανονικό βηματισμό επέστρεψε στο αμάξι του καπνίζοντας». Όπως είπε, «ήθελε να φονεύσει τον παθόντα όπως προκύπτει από τα χτυπήματα που καταφέρθηκε με μανία. Είχε ήρεμη σκέψη πριν και μετά την υλοποίηση της πράξης και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτέλεσμα έπληξε με αναδιπλωμένο μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα».

Ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα: Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε;

Εξαντλημενη μετά την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της η Μάγδα Φύσσα παρενέβη στη δίκη αφότου η πρόεδρος ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

Η κ. Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελική λειτουργό και φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να την ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».

Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε μόνο την ενοχή Ρουπακιά, ενώ μεταξύ άλλων είπε στην αγόρευσή της πως δεν διέκρινε “καμία εντολή, κανένα σχεδιασμό”, για τους άλλους 17 κατηγορουμένους, μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας. Σε δήλωσή της έξω από το δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου