ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο εναντίον Αράβων και Γερμανών για τα Ελληνικά Ναυπηγεία

δημόσιο-εναντίον-αράβων-και-γερμανών-247353

Σε υψηλούς τόνους και με μάρτυρες μόνον από την πλευρά του Δημοσίου, συζητήθηκε την Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εναντίον των Ελληνικών Ναυπηγείων που βρίσκονται στα χέρια της αραβικών συμφερόντων Abu Dhabi Mar (κατά 75%) και της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Η μάχη του Δημοσίου κατά των Αράβων και Γερμανών κατόχων της ΕΝΑΕ, αναμένεται να κριθεί σε περίπου έναν μήνα, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση.

Με την αίτηση, που υπογράφουν τρία μέλη του ΝΣΚ, ο κ. Διονύσης Κολοβός, η κυρία Ουρανία Μενδρινού και η κυρία Αργυρία Φανουράκη, το Δημόσιο αξιώνει τη συντήρηση των υποβρυχίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα ΕΝΑΕ, καθώς και την ασφάλισή τους που έχει λήξει _ καθώς θεωρείται συμβατική υποχρέωση των ναυπηγείων.

Παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου έκανε αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, αλλά και εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, οι τελευταίοι μάλιστα σε κλίμα έντασης – άραβες και γερμανοί τους έχουν εξάλλου επιβάλει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Βασικός στόχος της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων είναι να επανεκκινήσει η λειτουργία των Ναυπηγείων, και να διενεργηθεί έλεγχος στα υποβρύχια.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώτος μάρτυρας, αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, τονίζοντας ότι ακόμη και όταν – το 2009 – οι γερμανοί κατήγγειλαν τις συμβάσεις προσφεύγοντας στο διαιτητικό δικαστήριο ICC, η συντήρηση του περιώνυμου υποβρυχίου «Παπανικολής» γινόταν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι το 2009 αποτελεί κομβικό έτος για την υπόθεση, καθώς το Δημόσιο αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές για τα υποβρύχια, οι οποίες άγγιζαν ήδη τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς το πολεμικό ναυτικό να έχει παραλάβει ούτε ένα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου