ΕΛΛΑΔΑ

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

εκτακτη-σύνοδος-κορυφής-για-την-ουκρα-244699

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, τις ενδεδειγμένες πολιτικές από την πλευρά της ΕΕ καθώς και τις πιθανές δράσεις κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της στρατιωτικής δράσης στην Κριμαία και στον απόηχο των χθεσινών συζητήσεων με τη Μόσχα στο Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της αποκλιμάκωσης της κρίσης και της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που διατηρεί τις ισορροπίες και να ικανοποιεί τα αιτήματα του ουκρανικού λαού.

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην Ουκρανία και δει στις ανατολικές περιοχές ζει ομογενειακός πληθυσμός.

O A.Σαμαράς για την Ουκρανία

«Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητά μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», επισήμανε χθες ο Ζοσέ Μπαρόζο.

Χθες επίσης, η ΕΕ ανακοίνωσε παράλληλα την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για την διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους, μεταξύ των οποίων και του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς που διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

Στις χθεσινές συνομιλίες στο Παρίσι, η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχετικά με την αναταραχή στην Κριμαία αρνούμενη όμως να διεξάγει άμεσες συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων ότι οι δυο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης αλλά συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες».

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21:30 ώρα Ελλάδας για τέταρτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Μόσχα αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μπορεί να μπλοκάρει την οποιαδήποτε απόφαση, ωστόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν άλλαξε στάση και ως εκ τούτου δεν εξεδόθη καν ανακοίνωση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου