ΕΛΛΑΔΑ

Economist: Ομηρος συμφερόντων η κυβέρνηση Σαμαρά

economist-ομηρος-συμφερόντων-η-κυβέρνηση-σαμ-236546

Για «εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού» και για «ομηρία» Σαμαρά απέναντι στα συμφέροντα κάνει λόγο το περιοδικό Economist με αφορμή την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα και το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο το «ξεκλείδωμα» της επόμενης δόσης ενώ αναφέρεται και στις επικείμενες εκλογές που θα δείξουν αν ήρθε η «ώρα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το σκηνικό είναι γνωστό: Σωματώδεις Έλληνες σωματοφύλακες φυγαδεύουν ένα τρίο από ξένους γραφειοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών από την πίσω πόρτα, προκειμένου να αποφύγουν μια συγκέντρωση διαδηλωτών κατά της λιτότητας, οι οποίοι φωνάζουν “Τρόικα γύρνα σπίτι”. Ώρες αργότερα, οι εκπρόσωποι της Τρόικας με σφιχτά τα χείλη γυρίζουν στο ξενοδοχείο τους, ενώ οι αξιωματούχοι του υπουργείου λένε τη δική τους εκδοχή: «Ηρωική ελληνική αντίσταση στις “υπερβολικές” απαιτήσεις των δανειστών της χώρας».

Έτσι ξεκινάει το δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Η τρόικα επέστρεψε». «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόλις τα μισά μέτρα από εκείνα που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το οικονομικό περιοδικό επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η τρόικα επέστρεψε προκειμένου να «ξεκλειδώσει» ένα ακόμη τμήμα της χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα ομόλογα 9,3 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάιο και να αρχίσει να σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές».

«Οι διαφωνίες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση σε ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς για το φρέσκο γάλα ή η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ υπογραμμίζουν ότι η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι όμηρος ομάδων συμφερόντων», υποστηρίζει το δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται και στη διαφορά των 16 δισ. η οποία προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της χώρας: «Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 6 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της, όμως το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπονοώντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης».

«Οι ευρωεκλογές τον Μάιο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα δείξουν πόσο δημοφιλής είναι ο Αλέξης Τσίπρας στους ψηφοφόρους του. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη κοιτά την προεδρική ψήφο τον επόμενο Μάρτιο, όταν ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εθνικές εκλογές εάν το Κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει έναν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», γράφει ο Economist και προσθέτει ότι με τον κυβερνητικό συνασπισμό να βρίσκεται 30 ψήφους πίσω από την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου, «η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει σε αυτό το σημείο».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου