ΕΛΛΑΔΑ

Αδωνις: Στις 20 Μαρτίου θα λειτουργήσουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ

αδωνις-στις-20-μαρτίου-θα-λειτουργήσουν-229639

Στις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με όσους από τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεχθούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Tα κενά που θα προκύψουν, θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό, υπογράμμισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την προσεχή Πέμπτη λήγει η προθεσμία των γιατρών να υποβάλουν αίτηση ένταξης τους στον νέο φορέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.389 αιτήσεις. Μόλις λήξει η προθεσμία, «το σύστημα κλειδώνει» και την επομένη ξεκινάει η διαδικασία των συμβάσεων με όσους δεν κάνουν αίτηση για να συμμετάσχουν στον νέο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι οι γιατροί που θα υποβάλουν αίτηση και δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα αποκλειστούν από το σύστημα, χάνοντας το δικαίωμα να συμβληθούν στη συνέχεια με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την ενεργειά τους αυτή θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στον νέο φορέα και στους ασφαλισμένους, καθώς στην ενδιάμεση διαδικασία είναι δύσκολο να προκηρυχθούν οι θέσεις.

Όποιος υποβάλλει αίτηση, περνάει στο ΠΕΔΥ, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «όσοι επί σκοπώ προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουτργία του ΠΕΔΥ, δεν έχουν θέση στο σύστημα». Σημείωσε, εξάλλου, πως αντίστοιχα επιβραβεύονται οι γιατροί που θα ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και θα δώσουν την ευκαιρία στο υπουργείο να καλύψει τα κενά.

«Συνδικαλιστικά παιχνίδια δεν γίνονται αρεστά, μόνο ζημιά θα κάνουν στους γιατρούς» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στη συντριπτική πλειονότητα των πολυϊατρείων έχει προχωρήσει η διαδικασία της παράδοσης και μόνο έξι από τις 120 βασικές μονάδες δεν έχουν παραδώσει. Αυτές είναι σε: Βύρωνα, Δάφνη, Πετρούπολη, Αργυρούπολη, Ν. Κόσμο και Οίκος Ναύτου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου