ΕΛΛΑΔΑ

Για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων

για-εργαλειακή-χρησιμοποίηση-της-δ-165738

Η «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και η ασυμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους ως προς τα υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένων, είναι οι βασικές επιφυλάξεις που εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας έναντι της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει καταρχήν την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο.

Οι εισαγγελείς της χώρας αμφιβάλλουν για τη συνταγματικότητα της νέας διάταξης, ενώ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι η τροποποίηση αφορά σε βασική διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπενθυμίζοντας το αίτημα που «έχουν πλειστάκις υποβάλει, να μην τροποποιούνται τα κείμενα των Κωδίκων με άσχετα νομοθετήματα, χωρίς την απαιτούμενη συστηματική και δογματική επεξεργασία».

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για ειδική δικονομική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων και κατηγορουμένων, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους, ως προς τα υπερασπιστικά τους δικαιώματα.

Καθώς μάλιστα «η νέα διάταξη εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης», η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας ασκεί κριτική για νομοθετική παρέμβαση ad rem. «Συνακόλουθα, δεν αποφεύγει να δημιουργήσει την εντύπωση εργαλειακής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης, για την επίτευξη ορισμένης πολιτικής ή στόχου που δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής νομοθέτησης και σεβασμού των διακριτών ρόλων των πολιτειακών λειτουργιών», υπογραμμίζει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου