ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Δεν είδα πολλούς στη ΝΔ να επικροτούν τις απολύσεις επίορκων

μητσοτάκης-δεν-είδα-πολλούς-στη-νδ-να-ε-165813

Είναι άδικο η κριτική που μου ασκείται να εστιάζεται στις απολύσεις των καθαριστριών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική που εμμέσως του άσκησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πρακτική να ασκούμε κριτική εκ των υστέρων, ανέλαβα ένα εξαιρετικά δύσκολο υπουργείο δεν έβγαλα την ουρά μου από έξω και ποτέ δεν είπα ότι ήμουν ευχαριστημένος από την πολιτική των απολύσεων αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να εστιάζεται όλη η πολιτική της διοικητικής μεταρρύθμισης στις απολύσεις των καθαριστριών» τόνισε στο Mega.

«Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για απολύσεις δεν είδα πολλά από τα στελέχη της ΝΔ τότε να επικροτούν την πολιτική που εφάρμοσα με την οποία απέλυσα και καλώς επίορκους, υποθέσεις που χρόνιζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είχε αποδοθεί η πειθαρχική δικαιοσύνη» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι θα κάνει την έκπληξη και θα κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής, ενώ έστρεψε τα βέλη του σε στελέχη του κόμματος που υιοθετούν κριτική προς το πρόσωπό του ανάλογη με αυτή που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στεναχωριέμαι όταν ακούω στελέχη της ΝΔ να υιοθετούν κριτική στο πρόσωπό μου την οποία ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορούν να ανησυχούν διότι μπορεί με τον τρόπο μου να ξεβολεύω το χθες των λίγων αλλά αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το μέλλον των πολλών με τις πρακτικές και τις επιλογές που εγώ ακολουθώ» είπε.

Και πρόσθεσε: «Πολλοί από αυτούς είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα ήμουν στον δεύτερο γύρο, ήταν πολύ λίγοι αυτοί που το πίστευαν και όπως έκανα την έκπληξη και μπήκα στο δεύτερο γύρο, έτσι θα κάνω και τώρα την έκπληξη και θα κερδίσω. Είμαι απολύτως πεπεισμένος για αυτό».

Παραδέχθηκε ότι είχε μια «τυπική» επαφή με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τον οποίο είπε ότι δεν νομίζει ότι θα τοποθετηθεί δημόσια. Σημείωσε όμως ότι το 60% και των πολιτών που ψήφισαν στις κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης, όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Μεϊμαράκη».

«Πιστεύω ότι αυτούς τους πολίτες μπορώ να τους εκφράσω καλύτερα από τον κ. Μεϊμαράκη. Προφανώς όμως οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, δεν δέχονται κατευθύνσεις, θα ψηφίσουν με γνώμονα τι είναι καλό για τους ίδιους, τι είναι καλό για την παράταξη» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη βασική πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σημείωσε πως νιώθει ότι την υπηρετεί στο ακέραιο καθώς αυτή αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ανάγκη ο πολιτικός να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός.

Σχετικά με την στήριξη που δήθεν λαμβάνει από ακροδεξιά στοιχεία στη ΝΔ απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω ακροδεξιούς να υπάρχουν στη ΝΔ. Οι ακροδεξιοί είναι πέραν των ορίων της ΝΔ. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Η ΝΔ έχει ένα δεξί όριο. Και ο δεξιός ψηφοφόρος τον οποίο σέβομαι και τιμώ αποτελεί ραχοκοκαλιά της ΝΔ και προφανώς η ΝΔ αν θέλει να διευρυνθεί και να γίνει κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να μπορεί να συνυπάρχει ο παραδοσιακός δεξιός με τον μετριοπαθή κεντρώο. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει καλύτερα, πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω εγώ. Να μεγαλώσω τη ΝΔ και να την ξανακάνουμε μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη”.

«Η καταστροφική διαπραγμάτευση φέρνει τις μειώσεις συντάξεων»

Για το ασφαλιστικό διατράνωσε την άποψή του ότι οι όποιες παρεμβάσεις φέρει η κυβέρνηση προκύπτουν μέσα από μια καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της μεταρρύθμισης προέρχεται από το σύνολο της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι εισπρακτικό.

«Το τι θα είχε γίνει στη χώρα εάν δεν είχε πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση νομίζω το γνωρίζουμε πια. Το 2015 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό είναι οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο».

«Δεν θα βρει βολικό δεκανίκι στη ΝΔ η κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης διασαφήνισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και πως αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που δηλώνει ότι νιώθει βολικά με τους 153 βουλευτές τους οποίους διαθέτει.

«Η κυβέρνηση αισθάνεται απολύτως άνετη με την κυβερνητική της πλειοψηφία, θα πάνε 153 βουλευτές να ψηφίσουν τις περικοπές των συντάξεων που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται. Εξάλλου, μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να κόψει καμία σύνταξη, συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν. Ας πάει να το κάνει. Δεν θα βρει βολικό δεκανίκι στην αντιπολίτευση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό» επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

«Να διερευνηθούν οι ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στην ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες για την απώλεια 20 δισ. ευρώ που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

«Όταν με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls το ελληνικό Δημόσιο έχασε περί τα 20 δισ. ευρώ από μετοχές του κατείχε στο ΤΧΣ των οποίων η αξία εκμηδενίστηκε, δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιες ευθύνες; Θα πρέπει να εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι υπήρχε σχέδιο; Ότι ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε ότι οι τράπεζες μπορεί να έκλειναν. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν» είπε.

Διασαφήνισε ότι «δεν στέλνει κανείς κανέναν στο δικαστήριο» αλλά και ότι θεωρεί ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αυτή διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση των έξι μηνών, τελική κατάληξη αυτής της πορείας της διαπραγματευτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls, τα οποία έκαναν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία και ναι θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου