ΕΛΛΑΔΑ

17 στελέχη της ΔΗΜΑΡ καλούν τον Κουβέλη να αρνηθεί την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

17-στελέχη-της-δημαρ-καλούν-τον-κουβέλη-139983

Δήλωση με την οποία καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράφουν 17 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές του κόμματος.

Στο ίδιο κείμενο, οι υπογράφοντες τονίζουν μεταξύ των πέντε σημείων που προτείνουν, πως ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να εργαστεί για τη διαμόρφωση μίας «προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας», με στόχο την ανατροπή των «συντηρητικών νεοφιλελεύθερων» πολιτικών της δικομματικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των στελεχών που προσυπογράφουν τη δήλωση είναι και οι βουλευτές Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος και Πανούσης Γιάννης.

Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας το Σάββατο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σήκωσε το γάντι και απάντησε στη κριτική των στελεχών και βουλευτών Μαρίας Γιαννακάκη και Γιάννη Πανούση, που τον επέκριναν για αμηχανία και ότι η ΔΗΜΑΡ αν δεν στηρίξει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Φλεβάρη δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μικροπολιτικά παιχνίδια. «Δεν είναι θέση, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να βγαίνεις και να λες αποδέχομαι ή δεν αποδέχομαι, διότι λίγο πιο εκεί είναι η θέση του ψώνιου. Γι’ αυτό λοιπόν την κατάλληλη στιγμή, στη δεδομένη ώρα» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παρατίθεται η δήλωση των 17 στελεχών της ΔΗΜΑΡ:

Οι συνθήκες διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, μετά την εκλογική συντριβή, καθιστούν αναγκαία την διαμόρφωση σαφούς πολιτικής πρότασης με στόχο την ανάταξη του κόμματος, ώστε να συμβάλει στην αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και στη διασφάλιση της προοδευτικής σταθερότητας.

Η διαμόρφωση θέσεων με βάση την παραδοσιακή λογική των συνεδρίων δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και δεν απαντά με σαφήνεια σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργική ανασυγκρότηση του κόμματος. Το ελάχιστο, στα όρια της ύπαρξης, εκλογικό ποσοστό δεν επιτρέπει γενικότητες.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε πέντε σημεία, τα οποία με σαφήνεια θα καθορίσουν το εκλογικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ:

  1. Διεξαγωγή του συνεδρίου στα απολύτως απαραίτητα χρονικά όρια (2- 5 Οκτωβρίου).
  2. Η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος της δεν εμπλέκονται στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
  3. Διασφάλιση της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, ως κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας, με προοπτική της αυτόνομη κάθοδο στις προσεχείς εκλογές.
  4. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να ανατραπούν οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
  5. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι απαραίτητη η συνολική αλλαγή των δομών λειτουργίας του κόμματος και της ηγετικής ομάδας, η οποία θα κληθεί να τις υπηρετήσει.

Ανδριοπούλου Σοφία

Βουκελάτος Κώστας

Γιαννακάκη Μαρία

Γκαρμπούνης Χρήστος

Γραικούσης Νίκος

Ιωαννίδης Γιώργος

Καρατζόλα Ελένη

Κυρίτσης Γιώργος

Κωλέττη Χριστίνα

Μαλέλης Σταμάτης

Παγκάλου Έφη

Πανούσης Γιάννης

Παπαθεοδωρόπουλος Τάκης

Παππάς Γιώργος

Πετράκος Χρήστος

Σταυρόπουλος Χρήστος

Τζιάς Παύλος

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου