ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ξεκίνησε η επιστράτευση, δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών

ρωσία-ξεκίνησε-η-επιστράτευση-δραματ-863819

Ξεκίνησε επιστράτευση στη Ρωσία, με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν νεοσύλλεκτους που αποχαιρετούν τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, η Δύση κάνει λόγο για τάση φυγής στη Ρωσία, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη στρατιωτική επιστράτευση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε σε προπαγάνδα το γεγονός ότι έχουν ξεπουλήσει τα εισιτήρια μιας διαδρομής κυρίως σε χώρες όπου δεν απαιτείται βίζα.

Εντωμεταξύ, ο Δήμαρχος της Μόσχα Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στην μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.

Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).

Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

Χαρτί επιστράτευσης σε συλληφθέντες διαδηλωτές

Εντωμεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης επιδίδονται έγγραφα στράτευσης: «Δεν είναι παράνομο», είπε.

Το BBC νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 18 από τους 1.300 και πλέον συλληφθέντες διαδηλωτές εστάλησαν στα γραφεία στρατολόγησης για να καταταγούν στο πλαίσιο της “μερικής επιστράτευσης” του Πούτιν.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα μίας “οικονομικής επιστράτευσης”, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντηση ότι δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις και ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Τον Ιούλιο η κρατική Δούμα ενέκρινε δύο νομοσχέδια που παρέχουν στο Κρεμλίνο την εξουσία να υποχρεώνει επιχειρήσεις της χώρας να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό και τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να στηρίξουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία πολεμάει στην Ουκρανία με το ΝΑΤΟ και όλες του τις δυνάμεις, και για αυτό ήταν απαραίτητη ανάγκη η επιστράτευση.

Ισχυρισμοί για «κρυφή» παράγραφο στο διάταγμα

Η φιλοδυτική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε χθες, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».

Χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στο στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στην συνέντευξη του είπε : «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της. Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

topontiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου