ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σεούλ για συνομιλίες ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα

στη-σεούλ-για-συνομιλίες-ο-αμερικανός-7517

Στη Σεούλ έφτασε σήμερα για συνομιλίες με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας ο Αμερικανός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, αναφορικά με την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του αυξημένου αριθμού των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Σουνγκ Κιμ και ο αναπληρωτής του Γιονγκ Πακ θα συναντηθούν με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου και του απεσταλμένου για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας Νοχ Κιου-ντουκ, στη διάρκεια μιας πενθήμερης επίσκεψης.

Η επίσκεψή τους συμπίπτει με την έναρξη της κοινής ετήσιας στρατιωτικής άσκησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, διάρκειας εννέα ημερών.

Πρόκειται για μία στρατιωτική άσκηση «εκπαίδευσης σε ζητήματα στρατιωτικής διοίκησης με τη χρήση προσομοιώσεων μέσω υπολογιστών» και δεν θα συμπεριλαμβάνει κινήσεις και ελιγμούς στρατιωτικών δυνάμεων επί του πεδίου, όπως ανακοίνωσε χθες το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ως πρόβες για την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ οι ασκήσεις αυτές, είχαν περιοριστεί κατά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο προσπαθειών εμπλοκής της Πιονγκγιάνγκ σε έναν διπλωματικό διάλογο, αλλά και εξαιτίας των περιορισμών για τη μη εξάπλωση της COVID-19.

Νέο πυραυλικό σύστημα στην Πιονγκγιάνγκ

To Σάββατο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων που μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ στην Πιονγκγιάνγκ.

Με την άφιξη του ο Κιμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται στη Σεούλ για να συνεχίσει το “στενό συντονισμό” για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι είναι αντοιχτός σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι τώρα απορρίψει αυτές τις προσεγγίσεις, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για τη διατήρηση επιθετικών πολιτικών, όπως οι κυρώσεις, αλλά και οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Τα ΜΜΕ στη Νότια Κορέα ανέφεραν ότι ο Κιμ αναμένεται επίσης, ότι θα συναντηθεί με τη μεταβατική ομάδα συνεργατών του εκλεγμένου προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα.

Ένας εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του νέου προέδρου δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια συνάντηση μεταξύ του Γιουν και του Κιμ, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα, αν ο Αμερικανός απεσταλμένος θα έχει κάποια συνάντηση με άλλους αξιωματούχους της ίδιας ομάδας.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου