ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 45 χρόνια κάθειρξη σε μητέρα που δεν προστάτευσε επαρκώς το γιο της

ηπα-45-χρόνια-κάθειρξη-σε-μητέρα-που-δεν-71520

Η Αρλένα Λίντλεϊ δεν θέλει καν να θυμάται εκείνο το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 2006. Το πρωί είχε έναν έντονο καυγά με τον σύντροφο της, Αλόνζο Τέρνερ, έναν εύσωμο εργάτη εργοστασίου, που και στο παρελθόν είχε δείξει σημάδια για τον εκρηκτικό και βίαιο χαρακτήρα του.

Η, τότε 21χρονη, Λίντλεϊ ήταν χωρισμένη με τον πρώην σύζυγο της και προσπαθούσε να βάλει ξανά τη ζωή της σε μια τάξη. Έτσι, όταν ξέσπασε ο καυγάς με τον νέο της σύντροφο, έκανε αυτό που θα έπραττε κάθε μάνα: έβγαλε τον Τίτσις έξω από το δωμάτιο, προκειμένου το παιδάκι να μην γίνει μάρτυρας μιας ομολογουμένως άσχημης σκηνής ενδοοικογενειακής σύγκρουσης.

Όμως υπολόγιζε χωρίς τον 19χρονο Τέρνερ, ο οποίος πάνω στα νεύρα του, άρπαξε το μωρό από το διπλανό δωμάτιο κι έβγαλε όλη του την οργή πάνω του: αρχικά το έδειρε με την τεράστια ζώνη του και μετά το έριξε με δύναμη πάνω στον τοίχο, αναγκάζοντας τον τρίχρονο να κάνει εμετό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά πίεσε με το μεγάλο του πόδι το στήθος του μέχρι το παιδάκι να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Κατόπιν, κλείδωσε την Αρλένα έξω από το διαμέρισμα και έκατσε στο σαλόνι μόνος του, με τον Τίτσις δίπλα του να ψυχορραγεί μέσα στον πόνο. Δεν φώναξε ασθενοφόρο, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Και η μάνα του παιδιού απ’ έξω προσπαθούσε απελπισμένα να μπει στο διαμέρισμα και να πάει τον γιο της στο νοσοκομείο.
Δυστυχώς, δεν πρόλαβε. Αργά το βράδυ, ο Τίτσις ξεψύχησε. Ο Τέρνερ συνελήφθη για την δολοφονία του και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Ωστόσο, η έκπληξη όλων ήταν όταν οι εισαγγελείς του Ντάλας, στο Τέξας, απάγγειλαν κατηγόριες και στην μητέρα του τρίχρονου για παραμέληση ανηλίκου.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν το ότι η μητέρα, όσο φοβισμένη κι αν ήταν για τη δική της σωματική ακεραιότητα, θα έπρεπε να ξεπεράσει τον τρόμο της και να υψώσει το ανάστημα της για να προστατεύσει ένα ανήλικο –και δη, το μοναχογιό της. Το δικαστήριο υπήρξε αμείλικτο στην ετυμηγορία του: καταδίκασε την Αρλένα σε 45 χρόνια φυλάκιση, δίχως αναστολή, ως συνυπεύθυνη για το θάνατο του Τίτσις.

Η γνωστή ιστοσελίδα Buzzfeed ανακίνησε πριν λίγες ημέρες το θέμα της Λίντλεϊ, αποκαλύπτοντας πως κάποιοι νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ πιέζουν ήδη για μια αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, προς το ευνοϊκότερο για τις περιπτώσεις των μητέρων που, ό,τι κι αν έκαναν, δεν ήταν εφικτό να σώσουν το παιδί τους από τη βιαιότητα ενός άλλου ανθρώπου.

Σύμφωνα με την έρευνα της ιστοσελίδας, υπάρχουν ακόμη 28 μητέρες σε άλλες 11 αμερικανικές πολιτείες που εκτίουν ποινές μέχρι δέκα έτη επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν τον σύντροφο τους να βλάψει τα παιδιά τους. «Σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρχαν ατράνταχτες αποδείξεις πως και η ίδια η μητέρα έπεφτε σχεδόν καθημερινά θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφο της», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση μιας γυναίκας που καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για παραμέληση ανηλίκου, λαμβάνοντας την ίδια ακριβώς ποινή με τον δολοφόνο του παιδιού! Σε μια άλλη περίπτωση, η ανήμπορη μητέρα καταδικάστηκε σε περισσότερα χρόνια φυλάκιση απ’ ότι ο βιαστής του ίδιου της του παιδιού! Και πολλοί αμερικανοί νομικοί πλέον πιέζουν ανοικτά για λιγότερο εξοντωτικές ποινές απέναντι σε γυναίκες που έχουν δεχτεί και οι ίδιες τη βία στο πετσί τους.

Υπάρχει φυσικά και η άλλη άποψη: «Αν κάποιος απειλούσε το δικό μου παιδί, θα θυσίαζα και τη ζωή μου την ίδια προκειμένου να το προστατεύσω», λέει η Κάρμεν Ουάιτ, η εισαγγελέας που ζήτησε την ποινή των 45 ετών στην Λίντλεϊ. Ο νόμος είναι σαφής, προσθέτει η εισαγγελέας, και δίνει ένα σαφές μήνυμα στις μητέρες για το πώς θα έπρεπε να προστατεύσουν τα παιδιά τους σε μια παρόμοια περίπτωση. Και καταλήγει πως, σε μια υπόθεση όπως αυτή της Λίντλεϊ και του Τέρνερ, η μητέρα του Τίτσις θα έπρεπε να είχε κάνει το αυτονόητο: να τον πάρει και να φύγει από το σπίτι. Γιατί οτιδήποτε άλλο καθιστά παραμέληση ανηλίκου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου