ΔΙΕΘΝΗ

Tέλος όλοι οι περιορισμοί λόγω Covid σε Ελβετία και Βουλγαρία – Πετούν και τις μάσκες !

tέλος-όλοι-οι-περιορισμοί-λόγω-covid-σε-ελβε-67963

Η Βουλγαρία θα άρει όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από την ερχόμενη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικών μασκών σε εσωτερικούς χώρους και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για αλλοδαπούς από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα.

Η άρση των μέτρων έρχεται καθώς η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να τερματίσει την κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο που εισήχθη πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία στη βαλκανική χώρα.

Η Βουλγαρία παραμένει το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μικρότερο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, με λιγότερο από το 30% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, εν μέσω δυσπιστίας προς τους κρατικούς θεσμούς και κακής ενημέρωσης απέναντι στα εμβόλια. Η πανδημία έχει σκοτώσει 36.498 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε τις τελευταίες 24 ώρες σε 1.698, πολύ πιο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 12.399 που καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Άλλοι περιορισμοί που θα αρθούν είναι η υποχρεωτική κοινωνική απόσταση, τα όρια χωρητικότητας για εστιατόρια, θέατρα και εκδηλώσεις και διαδικτυακά μαθήματα σε πανεπιστήμια.

Όλοι οι αλλοδαποί θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα εάν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid, το οποίο χορηγείται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μόλυνση ή έχουν πρόσφατα βρεθεί αρνητικά στον ιό.

Στο ίδιο μοτίβο και η Ελβετία

Το ίδιο και η Ελβετία, θα άρει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου τους τελευταίους από τους εναπομείναντες περιορισμούς της για την Covid-19 , ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η χώρα επιδιώκει μια κανονικότητα με την ύπαρξη του ιού.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και η απαίτηση αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ θα καταργηθούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η ευθύνη για τον περιορισμό του ιού θα ανατεθεί στις τοπικές αρχές, πρόσθεσε, με μια φάση αυξημένης επαγρύπνησης να προγραμματίζεται για τους επόμενους 12 μήνες.

«Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε ξανά στο ίδιο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Υπάρχει μικρό επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας της Covid-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα».

Ο κορωνοϊός πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί, είπε η κυβέρνηση, αλλά θα γίνει ενδημικός με εποχικά κύματα του ιού να είναι πιθανά στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου