ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Καλέστε ψηφοφορία εδώ και τώρα

ομπάμα-καλέστε-ψηφοφορία-εδώ-και-τώρα-644068

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), προέτρεψε το Κογκρέσο να επιτρέψει τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να εγκρίνει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους άμεσα.

«Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν αρκετές ψήφοι» για το πέρασμα νομοθεσίας, δήλωσε. «Ψηφίστε. Καλέστε ψηφοφορία εδώ και τώρα. Για να δούμε τι θα συμβεί» πρόσθεσε.

Παρά το «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης, η FEMA προχώρησε σε ανάκληση υπαλλήλων της για την αντιμετώπιση της τροπικής καταιγίδας «Κάρεν». Ωστόσο, η καταιγίδα έχει αποδυναμωθεί, και, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, η υπηρεσία θα στείλει περίπου 100 από τους υπαλλήλους της πίσω στα σπίτια τους.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τη Δευτέρα την βεβαιότητα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών και επανέλαβε ότι εναπόκειται σε Βουλή και Γερουσία να αυξήσει το όριο δανεισμού.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίοδος κατά την οποία μια σοβαρή παράταξη ή μια σοβαρή στρατηγική από ένα πολιτικό κόμμα να χρησιμοποιεί την απειλή της στάσης πληρωμών ως την κύρια τακτική της για την απόσπαση μιας πολιτικής πράξης», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζιν Σπέρλινγκ.

Ο κ. Σπέρλινγκ έκανε τις σχετικές δηλώσεις μια ημέρα μετά την σκληρή δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, όσον αφορά το αδιέξοδο -το οποίο έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μέρους της κυβέρνησης και απειλεί με μια άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών στις 17 Οκτωβρίου- λέγοντας ότι δεν θα αυξήσει το όριο του χρέους χωρίς να υπάρξει κάποια παραχώρηση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ.

Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους για να υπάρξουν σε αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις θα θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, σημείωσε ο κ. Σπέρλινγκ.

«Ξέρετε πως πάει αυτό», σημείωσε. «Θα χρησιμοποιείται από καιρού εις καιρόν και θα υπάρξει ανταπόδοση εάν ανέβει στην εξουσία ένας ρεπουμπλικανός πρόεδρος», υπογράμμισε.

Ο κ. Σπέρλινγκ, όπως και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν δίδει στον πρόεδρο την εξουσία να αυξήσει μονομερώς το σχετικό όριο.

naftemporiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου