ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς παρακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργείων της Βραζιλίας;

ο-καναδάς-παρακολουθεί-τις-τηλεφωνικ-644339

Η Βραζιλιάνα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ ζήτησε σήμερα από τον Καναδά εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με τις οποίες η Οτάβα παρακολουθούσε το υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας της, ενώ κάλεσε παράλληλα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να σταματήσουν την κατασκοπεία των επικοινωνιών, ιδίως μέσω Διαδικτύου.

Σε χθεσινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού δικτύου Ο Γκλόμπου προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι μια υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά στο πλαίσιο της παρακολούθησης των επικοινωνιών στην οποία προβαίνει είχε βάλει στόχο το υπουργείο που διαχειρίζεται τις ανεξάντλητες πηγές μετάλλων και ενέργειας της λατινοαμερικανικής χώρας. Ως πηγές της μια αποκαλυπτική εκπομπή του δικτύου επικαλέστηκε τα στοιχεία που διέρρευσε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η Βραζιλία «θα αξιώσει εξηγήσεις από τον Καναδά», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η Ρούσεφ, προσθέτοντας ότι καθώς στη Βραζιλία δραστηριοποιούνται πολυάριθμες καναδικές εταιρείας στον τομέα της εξόρυξης μετάλλων, αυτή η παρακολούθηση ενδέχεται να αποτελεί βιομηχανική κατασκοπεία.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές τους, άπαξ και διά παντός. Αυτό είναι κάτι το ανεπίτρεπτο μεταξύ χωρών που υποτίθεται ότι είναι συνεταίροι. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε στον ίδιο λογαριασμό της η Ρούσεφ.

Η ίδια χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις αυτές επίθεση ενάντια στην εθνική κυριαρχία των κρατών και ενάντια στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Στην εκπομπή τονίστηκε ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας των Επικοινωνιών (CSE) του Καναδά χρησιμοποίησε το σύστημα “Olympia” για να παγιδεύσει τις επικοινωνίες του υπουργείου, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των τηλεφωνικών κλήσεων.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Καναδά, η Τζούλι Ντιμπάμπρο, σχολίασε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής «δεν σχολιάζει» τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου