ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, λέει ο Νετανιάχου στο Κογκρέσο

το-ιράν-απειλεί-την-παγκόσμια-ειρήνη-λ-638917

Σκληρός, όπως άλλωστε αναμενόταν, έναντι του Ιράν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, μια ομιλία που προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και εντάσεις. «Το Ιράν στηρίζει την παγκόσμια τρομοκρατία και απειλεί την ειρήνη» σημείωσε.

To καθεστώς του Ιράν θα είναι πάντοτε εχθρός της Αμερικής, συνέχισε ο ισραηλινός πολιτικός, διαχωρίζοντας σε κάθε περίπτωση τυχόν «διάθεση» της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να μπει τέλος στη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

«Η μάχη του Ιράν κατά των τζιχαντιστών δεν το κάνει αυτόματα φίλο των ΗΠΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός εμφανίστηκε και έναντι των διαπραγματεύσεων της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι ακόμα και οι επιθεωρητές δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις παραβιάσεις από πλευράς Τεχεράνης.

«Το Ιράν παίζει κρυφτούλι με τους επιθεωρητές. Οποιαδήποτε συμφωνία θα σημάνει σοβαρότατες παραχωρήσεις προς το καθεστώς» προειδοποίησε.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την άποψη ότι «ακόμα και μια κακή συμφωνία με το Ιράν είναι προτιμότερη από το να μην υπάρχει συμφωνία, καθότι η εναλλακτική είναι η σύρραξη», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι η εναλλακτική σε μια κακή συμφωνία, είναι «μια καλύτερη συμφωνία».

Για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να κινηθεί του Ιράν, ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση «σε ένα ευάλωτο καθεστώς», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχθηκε -κυρίως από τον Λευκό Οίκο-για την παρουσία του στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες μόλις μέρες προτού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα του.

«Λυπάμαι που ορισμένοι δίνουν πολιτικό χαρακτήρα στην επίσκεψή μου. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου