ΔΙΕΘΝΗ

«Και οι Ιρανοί» βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών στο Ιράκ

και-οι-ιρανοί-βομβαρδίζουν-θέσεις-τ-762351

Η ιρανική αεροπορία διεξάγει και εκείνη αεροπορικές επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS στο ανατολικό Ιράκ, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το Ιράν προχωρά ανεξάρτητα στις επιχειρήσεις, χωρίς να βρίσκεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ή τις υπόλοιπες χώρες του «συνασπισμού των προθύμων».

Το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του υποναύαρχου Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις πως όντως» έγιναν επιχειρήσεις από ιρανικά F4 Phantom σε περιοχές του ανατολικού Ιράκ, και συγκεκριμένα την Ντιγάλα.

Η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι δεν υπάρχει συντονισμός με την Τεχεράνη, λέγοντας πως είναι ζήτημα της Βαγδάτης το τι συμβαίνει στον ενάεριο χώρο της.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην στάση μας περί μη συντονισμού με το Ιράν σε στρατιωτικό επίπεδο», υπογράμμισε το Πεντάγωνο.

Ανάλογες ήταν αναφορές σχετικά με (μη) συνεργασία και από την ιρανική πλευρά, σύμφωνα με το BBC.

Tο σιιτικό Ιράν βλέπει με εξαιρετική ανησυχία την σουνιτική ISIS να κερδίζει έδαφος στην περιοχή -οι πρώτες επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ στόχευαν τη σιιτική κοινότητά του, με την οποία η Τεχεράνη έχει καλές σχέσεις. Παρά τον «κοινό εχθρό» ωστόσο, οι πιθανότητες συνεργασίας Ιράν και ΗΠΑ ήταν εξαρχής μικρές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου