ΔΙΕΘΝΗ

Nέες κυρώσεις εις βάρος φιλορώσων αυτονομιστών από τις ΗΠΑ

nέες-κυρώσεις-εις-βάρος-φιλορώσων-αυτο-623885

Οι ΗΠA ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, μιας ρωσικής τράπεζας αλλά και πρώην υπουργών της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης. «Ανεξήγητη» χαρακτήρισε την απόφαση ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών -που είναι αρμόδιο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων-, τα νέα μέτρα αφορούν οκτώ αξιωματούχους της περιοχής του Ντονέτσκ και την ρωσική Εθνική Εμπορική Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κριμαία μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία.

Τρία πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον.

Στο εξής θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στις ΗΠΑ αλλά και θα απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν δοσοληψίες μαζί τους.

«Από την έναρξη της κρίσης, δείξαμε ότι θα φροντίσουμε ώστε να πληρώσουν όλοι όσοι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε ο Άνταμ Ζούμπιν, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μη επανδρωμένα στέλνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και οχήματα μεταφοράς Χάμβι στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά, όπως έγινε γνωστό από έναν αμερικανό αξιωματούχο την Τετάρτη.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη στείλει μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ραντάρ για τον εντοπισμό πυρών του πυροβολικού και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου