ΔΙΕΘΝΗ

«Πολιτικά υπεύθυνος» ο Πούτιν για τη δολοφονία, λέει η κόρη του Νεμτσόφ

πολιτικά-υπεύθυνος-ο-πούτιν-για-τη-δ-621686

Η Ζάνα Νέμτσοβα, κόρη του Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο ότι είναι «πολιτικά υπεύθυνος» για τον θάνατο του πατέρα της.

Η Νέμτσοβα είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας του πατέρα της έχει σχέση με τον ρόλο του την τελευταία δεκαετία, καθώς ο Νεμτσόφ ήταν ο πιο σημαντικός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκεια συνέντευξής της στο BBC, η Νέμτσοβα, μιλώντας από την Ιταλία ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για τη δολοφονία του πατέρα της. «Δεν έχω στοιχεία, αλλά πολιτικά είναι υπεύθυνος».

«Ήταν ο πιο ισχυρός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία» είπε για τον πατέρα της η Νέμτσοβα. «Μετά τον θάνατό του, η αντιπολίτευση είναι ακέφαλη και όλοι φοβούνται. Οι πολίτες και οι πολιτικοί… και οι δύο» είπε.

Η κόρη του Νεμτσόφ είναι δημοσιογράφος και παραδέχθηκε ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό της ως πολιτική ακτιβίστρια. Αυτό αναμένεται σύντομα να αλλάξει, εκτίμησε.

«Πιστεύω ότι καθώς έχω εκφράσει τη γνώμη μου για τη δολοφονία, οι αρχές στη Ρωσία θα με θεωρήσουν πολιτική ακτιβίστρια» είπε, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν φοβάται να επιστρέψει στη Μόσχα και ότι θα το κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Δεν φοβάμαι. Θα επιστρέψω στις 15 Μαρτίου, αλλά έχω πει ότι αυτοί σκότωσαν τον πατέρα μου. Δεν μπορώ απλά να μείνω σιωπηλή. Είναι αδύνατον» πρόσθεσε.

Η ίδια τόνισε ότι ο πατέρας της δεχόταν πιέσεις την τελευταία δεκαετία. Είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο φυλάκισής του, αλλά ο Νεμτσόφ δεν της είχε πει ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή του.

«Προσπαθούσε να αντισταθεί. Είχε πολύ άγχος, αλλά ήταν μαχητής» πρόσθεσε η ίδια.

Η Νέμτσοβα παραδέχθηκε ότι ο πατέρας της εργαζόταν πάνω σε μία έκθεση που αφορούσε τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην ανατολική Ουκρανία. Οι δυο τους είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό.

Επισήμως, τα ρωσικά στρατεύματα δεν εμπλέκονται στη στρατιωτική διαμάχη στην Ουκρανία, δήλωσε η κόρη του Νεμτσόφ, τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν τον στρατό και στη συνέχεια εκδίδεται εντολή για να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία.

Για τη δολοφονία του Νεμτσόφ έχει συλληφθεί ένας Τσετσένος. Ο άνδρας παραδέχτηκε την εμπλοκή του, αλλά σύμφωνα με μέλος της ρωσικής επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επισκέφτηκε τον κρατούμενο, «φαίνεται να ομολόγησε υπό πίεση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου