ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει η κάνουλα της χρηματοδότησης για το ακροδεξιό NPD

κλείνει-η-κάνουλα-της-χρηματοδότησης-588540

Το γερμανικό ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) ενδέχεται να απολέσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για χρόνια έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο υποστήριξε την πρόταση του κοινοβουλίου να του στερηθεί η οικονομική στήριξη.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Δευτέρας, αφορά σ’ ένα πρόστιμο ύψους 1,27 εκ. ευρώ που επιβλήθηκε το 2007 στο NPD εξαιτίας μιας λανθασμένης έκθεσης οικονομικών που είχε καταθέσει.

Το NPD δεν πλήρωσε το πρόστιμο, γεγονός που ώθησε την Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) να παρακρατήσει τη χρηματοδότηση του κόμματος μέχρι του ποσού αυτού. Το NPD έχει ασκήσει έφεση εναντίον του προστίμου, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο το ακροδεξιό κόμμα ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί.

Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το NPD δεν είχε εξαντλήσει όλες τις νομικές επιλογές στα περιφερειακά δικαστήρια προτού στραφεί σε αυτό. Η άρνηση του Δικαστηρίου να εκδικάσει την απόφαση σημαίνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της Μπούντεσταγκ, οπότε το NPD δεν θα λάβει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους περίπου 300.000 ευρώ που ανέμενε.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει ήδη αναγκαστεί φέτος να απολύσει επτά από τους εργαζόμενούς του στα γραφεία του στο Βερολίνο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το NPD έλαβε το 1,3% των ψήφων, ποσοστό που δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει έδρες στην Μπούντεσταγκ. Το κόμμα εκπροσωπείται στα περιφερειακά κοινοβούλια των κρατιδίων της Σαξονίας και του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας.

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου