ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Εληξε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

αίγυπτος-εληξε-η-κατάσταση-εκτάκτου-α-588658

Αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι έχει λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα στα μέσα Αυγούστου, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, σημείωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, όμως αναμένει μια επίσημη ενημέρωση προτού την εφαρμόσει.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Αυγούστου, μετά τις βίαιες ταραχές και την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο.

“Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης (…). Η κυβέρνηση αναμένει το κείμενο της απόφασης” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας απέκτησαν διευρυμένες εξουσίες, θεωρήθηκε μέσο καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι.

Ο μεταβατικός πρόεδρος ετοιμάζεται να επικυρώσει τροπολογία, θεσπίζοντας περιορισμούς όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου