ΔΙΕΘΝΗ

Ποτάμι διαδηλωτών στους δρόμους της Βουλγαρίας

ποτάμι-διαδηλωτών-στους-δρόμους-της-β-585218

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην εξουσία δήλωσαν χθες οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές, παρά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που συμπληρώνουν πέντε μήνες στη χώρα και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσχάρσκι.

Με το 60% των Βουλγάρων να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τους Σοσιαλιστές να εξαρτώνται από την εύθραυστη συμμαχία τους με το μικρό εθνικιστικό κόμμα το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται επί ξυρού ακμής και δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει την τετραετία της.

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπου γινόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η βουλγαρική αστυνομία έστησε ισχυρότερα μεταλλικά πλέγματα γύρω από το κτίριο.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά 10 ώρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν 23 άτομα, εναντίον των οποίων θα απαγγελθούν κατηγορίες για τραμπουκισμό και μη συμμόρφωση σε εντολή των ανδρών της αστυνομίας.

«Παραιτηθείτε» και «Μαφία» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι «Φοιτητές που Ξυπνούν Νωρίς», όπως αυτοαποκαλούνται οι διαδηλωτές, οι οποίοι έκαναν την Τρίτη πορεία προς το κοινοβούλιο και πραγματοποιούν για τρίτη εβδομάδα κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Αγιος Κλήμης Αχρίδας».

Οι διαδηλωτές βάλλουν κατά ολόκληρης της μετακομμουνιστικής πολιτικής ελίτ, υποστηρίζοντας ότι η διαφθορά αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις κρατώντας πολύ χαμηλά το βιοτικό επίπεδο στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Εκτός από τους δρόμους, ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα και εντός του κοινοβουλίου, με την αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την κυβέρνηση από την πλευρά της να κατηγορεί το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι υποκίνησε τις ταραχές επιστρατεύοντας χούλιγκαν του ποδοσφαίρου που πυροδότησαν την κατάσταση.

Για απόπειρα πραξικοπήματος ώστε ο Μπόικο Μπορίσοφ να πάρει πάλι την εξουσία έκανε λόγο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ. «Ποδοσφαιρικοί χούλιγκαν οργανώθηκαν για να εμφανιστούν μπροστά στο κοινοβούλιο με προφανή στόχο την επίθεση και κατάληψή του. Το ΓΚΕΡΜΠ κρύβεται πίσω από όλα αυτά», δήλωσε ο Στανίσεφ τονίζοντας ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση όχι επειδή το να μείνουμε στην εξουσία είναι αυτοσκοπός, αλλά επειδή η χώρα χρειάζεται αλλαγή και μια επιστροφή στην ομαλότητα».

«Εσείς σπρώξατε το βουλγαρικό λαό έως το χείλος του γκρεμού και τώρα παρακολουθείτε κυνικά την απεγνωσμένη αντίστασή του. Η απληστία σας για περισσότερη εξουσία έβγαλε τους Βούλγαρους στους δρόμους και τώρα δεν υπάρχει δύναμη που να τους ?εξημερώσει?. Ακόμα λιγότερο αυτό μπορεί να γίνει με ξύλο», είπε με τη σειρά της η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τσβέτα Καραγιάντσεβα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου