ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ελλείμματα στο 50% των νοσοκομείων

γερμανία-ελλείμματα-στο-50-των-νοσοκομε-570877

Εδώ και χρόνια τα γερμανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αντιπροσωπευτική έκθεση του Γερμανικού Νοσοκομειακού Ινστιτούτου (DKI) δείχνει ότι περισσότερο από το 50% των γερμανικών νοσοκομείων κατέγραψε πέρυσι οικονομικά ελλείμματα, ενώ το 2011 το ίδιο ποσοστό «περιοριζόταν» στο ένα τρίτο.

Τα χειρότερα αποτελέσματα στην έρευνα σημειώνονται σε μικρότερα νοσοκομεία με λιγότερες από 300 κλίνες. Σχεδόν το 57% λειτουργεί χωρίς κέρδος, μιας και τέτοιου είδους νοσοκομεία είναι δύσκολο να μοιράσουν το κόστος σε πολλούς ασθενείς.

Ακόμα όμως και οι κλινικές που κατέγραψαν κέρδη τα τελευταία χρόνια έχουν αβέβαιο μέλλον από τη στιγμή που τα όποια πλεονάσματα βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Περισσότερο από το 57% των νοσοκομείων είχαν πέρυσι χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με το 2011. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι περισσότεροι από τους μισούς διοικητές νοσοκομείων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά της κλινικής τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ευθύνονται οι κλινικές για προβλήματα;

«Ένας λόγος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία είναι οι αυξανόμενες δαπάνες για το προσωπικό, αλλά και τη συντήρηση των κτηρίων και εγκαταστάσεων», λέει ο Καρλ Μπλουμ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του DKI και τονίζει ότι είναι ευθύνη των γερμανικών κρατιδίων να σηκώσουν το βάρος των απαραίτητων επενδύσεων.

«Εδώ και δεκαετίες όμως τα γερμανικά κρατίδια δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως θα όφειλαν, λέει ο γερμανός ειδικός Καρλ Μπλουμ. Μια σειρά αναλύσεων έδειξαν πλέον σήμερα ότι μόλις οι μισές επενδύσεις στα νοσοκομεία γίνονται από τα ομόσπονδα κρατίδια».

Τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούν ωστόσο ότι οι κλινικές ευθύνονται κυρίως για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: «Το πρόβλημα είναι τα άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία. Περίπου το 20% των κλινών είναι άδειο, λέει ο Φλόριαν Λαντς από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Ασφαλιστικών Ταμείων (GKV) και προσθέτει ότι εκτός αυτού συνιστά πρόβλημα ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των εγχειρήσεων στα γερμανικά νοσοκομεία.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν υποστηρίζουν ότι τα γερμανικά νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Το γεγονός ότι ο αριθμός των κλινικών μειώθηκε από 2.166 το 2004 σε 2.045 σήμερα οφείλεται κυρίως στην συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων, πιστεύει ο Καρλ Μπλουμ, ενώ ο Φλόριαν Λαντς αναμένει ότι ο χρόνος μετάβασης ασθενών σε νοσοκομεία της περιφέρειας θα αυξηθεί.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου