ΔΙΕΘΝΗ

Οργάνωση που συνδέεται με την αλ-Κάιντα κατέλαβε συριακή πόλη στα σύνορα με την Τουρκία

οργάνωση-που-συνδέεται-με-την-αλ-κάιντ-570773

Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα κατέλαβε μια πόλη στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού εκδίωξε μια μονάδα μετριοπαθών ισλαμιστών ανταρτών και έθεσε υπό κράτηση τον αρχηγό της, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ακτιβιστές.

Η πτώση της πόλης Άτμα, σημείου διέλευσης των όπλων που στέλνονται στις ανταρτικές οργανώσεις, σηματοδοτεί τη σύγχυση που επικρατεί σε ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες φαίνεται να αφήνουν έδαφος στις μονάδες των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.

Μερικές από τις οργανώσεις αυτές διαδραματίζουν τώρα μικρότερο ρόλο στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης.

Η άνοδος της αλ-Κάιντα στη Συρία έχει συμβάλει ώστε να αλλάξουν οι διεθνείς διπλωματικοί υπολογισμοί και έχει μετριάσει τις δυτικές εκκλήσεις για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Ακτιβιστές έκαναν γνωστό πως μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, επέδραμαν στο αρχηγείο της Σουκούρ αλ-Ισλάμ, μιας μετριοπαθούς ισλαμιστικής μονάδας που ήλεγχε την Άτμα και έστησε οδοφράγματα μέσα στις τελευταίες 48 ώρες.

Έθεσαν υπό κράτηση τον Μούσταφα Ουάνταχ, τον αρχηγό της Σουκούρ αλ-Ισλάμ, μαζί με περισσότερους από είκοσι άνδρες του.

Μια σύντομη μάχη σημειώθηκε στο αρχηγείο καθώς και κοντά σ’ ένα τουρκικό φυλάκιο στην πόλη Μπουκουλμέζ, που δεσπόζει της Ατμά, δήλωσαν οι πηγές.

Καθώς βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, η Ατμά είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις του Άσαντ. Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι που διέφυγαν από βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν καταφύγει στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

“Η ISIL ανέπτυξε αντιαεροπορικά πυροβόλα στην κεντρική πλατεία και κατέλαβε ήσυχα την Άτμα”, δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει την αποστολή εφοδίων στην πόλη μέσω των συνόρων και η κίνηση στο συνοριακό φράκτη είναι ομαλή”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο Ουάνταχ, αλλά μπορεί να μεταφέρθηκε στην πόλη Ντάνα, η οποία ελέγχεται από την ISIL και στην οποία η οργάνωση έχει ιδρύσει θρησκευτικό δικαστήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου