ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί από αεροπορικές επιδρομές σε κέντρο της αλ Κάιντα

υεμένη-δεκάδες-νεκροί-από-αεροπορικέ-56871

Αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με στόχο ένα κέντρο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα, στα ανατολικά της Υεμένης, δυτικά της πόλης Μουκάλα, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 μαχητές και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον κυβερνήτη της επαρχίας, ιατρικές πηγές και κατοίκους της περιοχής.

«Μια αεροπορική επιδρομή του αραβικού συνασπισμού έπληξε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», στο Χατζάρ, δυτικά της πόλης–λιμάνι Μουκάλα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, όπου η αλ Κάιντα πήρε τον έλεγχο τον Απρίλιο του 2015, ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

Πηγές φυλετικών ομάδων στην περιοχή δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων έπληξε το στρατιωτικό κέντρο και τραυμάτισε μαχητές που νοσηλεύονται στην Μουκάλα.

Δεκάδες μέλη της αλ Κάιντα πήγαν στο νοσοκομείο της πόλης για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, ανέφεραν κάτοικοι.

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, για να βοηθήσει την κυβέρνηση, που είχε εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σαναά.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τους σιίτες αντάρτες Χούτι πιόνια του Ιράν, του βασικού της αντιπάλου στην περιοχή. Οι Χούτι και ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που έχει συμμαχήσει μαζί τους, κατηγορούν το Ριάντ για μια απρόκλητη επίθεση.

«Ήταν μια φρικτή χρονιά με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς και τοπικά περιστατικά βίας. Μια ήδη εξαθλιωμένη χώρα έχει διέλθει από πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε σήμερα από την Γενεύη στους δημοσιογράφους, ο Τζέιμι Μακ Γκόλντρικ, μόνιμος συντονιστής των ΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

’Όπως τόνισε ο Μακ Γκόλντρικ, ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας είναι εκτοπισμένοι, καθώς πως ο μισός αριθμός των νεκρών και των τραυματιών του πολέμου είναι άμαχος πληθυσμός.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υεμενίτικης κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην χώρα θα ξεκινήσουν στο Κουβέιτ τον επόμενο μήνα.

«Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 17 Απριλίου στο Κουβέιτ, ενώ θα συνοδεύονται από μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.100 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί και πλέον ήταν άμαχοι, άλλοι 30.000 έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου