ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ισόβια στο 24χρονο δολοφόνο ανάπηρου Ιρανού

βρετανία-ισόβια-στο-24χρονο-δολοφόνο-αν-562001

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από βρετανικό δικαστήριο ένας 24χρονος ο οποίος σκότωσε έναν Ιρανό άνδρα με ειδικές ανάγκες ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα από τους γείτονές του για παιδεραστία.

Σεις 14 Ιουλίου, στο Μπρίσλινγκτον, ένα προάστιο του Μπρίστολ, ο Λι Τζέιμς σκότωσε τον Μπιτζάν Εμπραχιμί χτυπώντας τον στο κεφάλι “σαν να κλοτσούσε ποδοσφαιρική μπάλα”, μέχρι που το θύμα του εξέπνευσε. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός φίλου του, έσυρε το πτώμα του 40χρονου σε απόσταση περίπου 100 μέτρων και προσπάθησε να το κάψει.

Ο συνεργός του καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

“Είχα απίστευτο μίσος μέσα μου”, εξήγησε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν για τη δολοφονία του Ιρανού, ο οποίος φαίνεται πως είχε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος όλης της γειτονιάς όπου ζούσε αφότου έφτασε στη Βρετανία, το 2001.

Οι γείτονες τον παρενοχλούσαν και τον πείραζαν συνεχώς, σε σημείο που ο “πολιορκημένος” Εμπραχιμί άρχισε να τους φωτογραφίζει και να τους βιντεοσκοπεί για να συγκεντρώσει αποδείξεις για τη συμπεριφορά τους σε βάρος του, όπως ανέφερε ο δικαστής Πέρεγκριν Σάιμον.

Τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο Εμπραχιμί συνελήφθη από αστυνομικούς με την κατηγορία της παιδεραστίας καθώς πολλοί γείτονές του τον κατήγγειλαν ότι φωτογράφιζε τα παιδιά τους. Αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερος, αφού ούτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ούτε στα βίντεο που είχε τραβήξει βρέθηκε κάτι που να τον ενοχοποιεί.

Ωστόσο οι γείτονες “ενθαρρυμένοι και από το αλκοόλ που κατανάλωναν” συνέχισαν να πιστεύουν ότι είχαν να κάνουν με παιδεραστή, μολονότι τίποτα δεν δικαιολογούσε αυτήν την κατηγορία, τόνισε ο δικαστής.

Τότε αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Λι Τζέιμς, που είναι πατέρας τριών παιδιών και έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία.

Η οικογένεια του Εμπραχιμί εξέφρασε την ικανοποίησή της για την καταδίκη του 24χρονου. Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να διερωτάται τι ρόλο έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση, δεδομένου ότι το θύμα είχε καλέσει επανειλημμένα την άμεση δράση να τον προστατεύσει το τελευταίο 48ωρο πριν από το θάνατό του. “Ο Μπιτζάν ήταν θύμα πράξεων μίσους επί πολλά χρόνια, εξαιτίας της καταγωγής του και την αναπηρίας του. Για αυτό η αστυνομία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τις εκκλήσεις του για βοήθεια”, τόνισε στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα ο Νικ Γκάργκαν, ο αρχηγός της αστυνομίας του Έιβον εντ Σόμερσετ, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς του Εμπραχιμί ανακοινώνοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται στην αστυνομία για την υπόθεση αυτή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου