ΔΙΕΘΝΗ

«Βρετανοί στρατιώτες πυροβολούσαν αμάχους στη Β. Ιρλανδία»

βρετανοί-στρατιώτες-πυροβολούσαν-α-574005

Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Ιρλανδία, μετέδωσε την Πέμπτη το BBC.

Τρία πρώην μέλη της Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης (MRF), η οποία είχε δράσει επί 18 μήνες ως το 1973, δήλωσαν ότι είχαν λάβει διαταγές να «καταδιώξουν ανελέητα» μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Οι συνεντεύξεις τους πρόκειται να μεταδοθούν αργότερα από την ερευνητική εκπομπή του BBC «Panorama». Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που οι πρώην στρατιώτες, οι ταυτότητες των οποίων δεν αποκαλύπτονται, μιλούν δημοσίως.

Τα πρώην μέλη της MRF δήλωσαν πως η αποστολή τους ήταν να καταδιώξουν τον IRA και να ελαχιστοποιήσουν τη δράση του.

«Αν έπρεπε να τους πυροβολήσουμε, θα τους πυροβολούσαμε», σημειώνουν.

Η εκπομπή Panorama, ωστόσο, εντόπισε 10 αμάχους οι οποίοι πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν επίσης από μέλη του MRF.

Ένας από τους πρώην στρατιώτες απάντησε ότι «περιστασιακά» πυροβολούσαν κάποιον αν πίστευαν ότι είχε όπλο, ακόμη κι αν δεν μπορούσαν να το δουν.

Η πληροφορία έρχεται μία ημέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους οι οποίοι διαπράχθηκαν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, με την οποία τερματίσθηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles», δηλαδή «οι Ταραχές».

Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των Ταραχών, κατά τις οποίες βίαιες ενέργειες πραγματοποιούνταν από ενωτικούς παραστρατιωτικούς που μάχονταν για να κρατήσουν βρετανική τη Βόρεια Ιρλανδία, από παραστρατιωτικούς του IRA που μάχονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία και από τις βρετανικές δυνάμεις.

Ένταση εξακολουθεί να επικρατεί ανάμεσα στις φιλο-IRA, συνήθως καθολικές κοινότητες της Βόρειας Ιρλανδίας, και τους φιλοβρετανούς ενωτικούς, οι οποίοι είναι κυρίως προτεστάντες, αν και η βία έχει τώρα ως επί το πλείστον σταματήσει.

Ένας από τους πρώην στρατιώτες δήλωσε: «Καταδιώκαμε σκληροπυρηνικούς φονιάδες μωρών, τρομοκράτες, ανθρώπους που θα σε σκότωναν χωρίς καν να το σκεφτούν».

«Εάν είχες κάποιον που ήταν γνωστός σκοπευτής ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πολλές δολοφονίες, τότε έπρεπε να εξοντωθεί», πρόσθεσε άλλος.

Οι στρατιώτες μεταμφιέζονταν σε οδοκαθαριστές, εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων, ακόμη και σε αλκοολικούς, όταν επρόκειτο να κάνουν παρακολουθήσεις, σημειώνουν οι ίδιοι, προσθέτοντας πως η μονάδα τους βοήθησε ώστε να λάβει ο IRA την απόφαση να καταθέσει τα όπλα.

Στις συνεντεύξεις τους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν και, σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία για τις επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου