ΔΙΕΘΝΗ

«Ντέρμπι» δείχνουν τις βρετανικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη

ντέρμπι-δείχνουν-τις-βρετανικές-εκ-552167

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εναλλάσσονται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων πριν τις βρετανικές κάλπες, με κανένα από τα δύο ωστόσο να μην εμφανίζεται μέχρι στιγμής σε θέση να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μεν έρευνα για λογαριασμό της Daily Mail εμφανίζει για πρώτη φορά μπροστά τους Συντηρητικούς με 4 μονάδες, την ώρα που δημοσκόπηση του YouGov για τη Sun εμφανίζει, αντιθέτως, τους Εργατικούς μπροστά με δύο μονάδες.

Η δημοσκόπηση για την Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, εμφανίζει τους Συντηρητικούς στο 36% των προθέσεων ψήφου (+2%) και τους Εργατικούς στο 32% (-1%).

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει 10% (-2%), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8% (-4%) και οι Πράσινοι 5% (+1%).

Παράλληλα όμως, δημοσκόπηση του YouGov για την Sun εμφανίζει τους Εργατικούς στο 35%, ενισχυμένους κατά μία ποσοστιαία μοναδα, και τους Συντηρητικούς στο 33%. Το αντιευρωπαϊκό UKIP εμφανίζεται στο 13%.

Κατά κανόνα, το όριο στατιστικού λάθους αναφέρεται στο 3%.

Τα δύο κόμματα της εξουσίας στην Βρετανία εμφανίζονται να έχουν πολύ μικρή διαφορά το ένα από το άλλο στην πρόθεση ψήφου, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις από την αρχή της χρονιάς και κανένα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει και να παγιώσει μια διαφορά που να υπερβαίνει το συνηθισμένο ποσοστό στατιστικού σφάλματος (3%).

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ακόμη ότι ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί είναι πιθανό να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, που έχει συνολικά 650 έδρες, στις εκλογές του Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου