ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σχεδόν ισόπαλοι Συντηρητικοί και Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις

βρετανία-σχεδόν-ισόπαλοι-συντηρητικ-559233

Οριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας διατηρεί το Εργατικό Κόμμα έναντι των Συντηρητικών του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Sun, που πραγματοποιήθηκε εν όψει των εκλογών της 7ης Μαΐου.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το Εργατικό Κόμμα αποσπά ποσοστό 35%, το Συντηρητικό Κόμμα 34%, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνει ποσοστό 13%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία εμφανίζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από τις αρχές της χρονιάς, να οδεύουν σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη και κανένα από τα δύο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα προβάδισμα μεγαλύτερο του συνηθισμένου ποσοστού του στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων (±3%).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί μοιάζει πιθανό να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 650 εδρών.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ αναμένεται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να απορρίψουν μια «αδύναμη και ασταθή» κυβέρνηση υπό το Εργατικό Κόμμα, η οποία θα υποβάλλεται σε μια «καθημερινή δόση πολιτικού εκβιασμού» από το εθνικιστικό κόμμα της Σκοτίας (SNP), γράφουν οι Times την Τρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θέση του Μέιτζορ είναι πως ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ θα συρθεί προς τα αριστερά και θα θυσιάσει τα συμφέροντα του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου για να διατηρήσει την υποστήριξη της επικεφαλής του SNP Νίκολα Στέρτζεον.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Κυριακή ότι δέχεται συμβουλές από τον Μέιτζορ, ο οποίος είχε καταφέρει μια απροσδόκητη νίκη επί των Εργατικών το 1992.

Μια μετεκλογική συμφωνία μεταξύ των Εργατικών και των Σκοτσέζων εθνικιστών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της χώρας, είχε προειδοποιήσει ο Μέιτζορ τον περασμένο μήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου