ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Απελευθερώθηκαν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες

αίγυπτος-απελευθερώθηκαν-παλαιστίν-544826

Περισσότεροι από 170 Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που κρατούνταν από τον Οκτώβριο σε αστυνομικά τμήματα στην Αίγυπτο αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα και τους δόθηκε η προσωρινή άδεια να μείνουν στη χώρα, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι πρόσφυγες που αποφυλακίστηκαν σήμερα είχαν προσπαθήσει να φύγουν από την Αίγυπτο με πλοιάρια, αλλά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις αρχές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι δήλωσε ότι σε 171 από τους 206 “παράνομους μετανάστες” χορηγήθηκαν τρίμηνες άδειες παραμονής στη χώρα ενώ εξετάζονται και οι περιπτώσεις των άλλων 35 που παραμένουν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) οι αρχές έχουν συλλάβει 1.500 Σύρους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες και περίπου 1.200 από αυτούς “υποχρεώθηκαν να φύγουν”. Τον περασμένο μήνα δεκάδες πρόσφυγες που κρατούνταν σε ένα αστυνομικό τμήμα προχώρησαν σε απεργία πείνας, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των αρχών στο πρόβλημά τους.

Από τα 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφυγαν από τη Συρία λόγω του πολέμου, περίπου 300.000 κατέφυγαν στην Αίγυπτο όπου τους υποδέχτηκαν πολύ θερμά όσο ήταν στην προεδρία ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι. Με την ανατροπή του από τον στρατό, τον Ιούλιο, η ατμόσφαιρα άλλαξε καθώς τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να τους κατηγορούν ότι είναι υποστηρικτές του Μόρσι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανέφερε επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να καταγράψουν ως πρόσφυγες τους Παλαιστίνιους της Συρίας και να τους δώσουν την “κίτρινη κάρτα” με την οποία θα αποκτούσαν προσωρινά δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου