ΔΙΕΘΝΗ

Ιερόδουλες όπως… ποδοσφαιριστές!

ιερόδουλες-όπως-ποδοσφαιριστές-533870

Οι ιερόδουλες της Ολλανδίας θα έπρεπε να μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης παρόμοιο με αυτό των ποδοσφαιριστών, αφού και οι δύο κατηγορίες επαγγελματιών εξασκούν μια «δύσκολη» σωματικά εργασία, υποστηρίζει με αίτημά της στις φορολογικές αρχές της χώρας μια γυναίκα που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί μια συνοικία με οίκους ανοχής στην Ουτρέχτη.

«Οι ποδοσφαιριστές και οι ιερόδουλες ασκούν μια δύσκολη σωματική εργασία και δεν μπορούν να συνεχίζουν αυτή τη δουλειά για όλη τους τη ζωή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βιλ Ποστ, η δικηγόρος της εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευτεί τις «βιτρίνες» της Ουτρέχτης.

«Οι άνδρες προτιμούν τις νεαρές γυναίκες. Κάποια στιγμή οι ιερόδουλες φτάνουν σε ηλικία που δεν έχουν πλέον δουλειά», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτές να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους.

Η δικηγόρος ζήτησε από την εφορία να χορηγήσει στις ιερόδουλες τα ίδια φορολογικά δικαιώματα με αυτά των ποδοσφαιριστών: να μπορούν να αποταμιεύουν έως και 5.000 ευρώ μηνιαίως, αφορολόγητα, για τη σύνταξή τους.

Η πορνεία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2000, όπως επίσης και η μαστροπεία – εκτός αν οι προαγωγοί εξαναγκάζουν τις γυναίκες να εκδίδονται παρά τη θέλησή τους. Οι ιερόδουλες που εργάζονται σε οίκους ανοχής είναι μισθωτές, έχουν συμβάσεις εργασίας, κοινωνική κάλυψη, δικαιούνται επίδομα ανεργίας και κρατική σύνταξη η οποία πάντως είναι εξαιρετικά χαμηλή.

«Κάποιες φορές μια γυναίκα θέλει επί 10 και πλέον χρόνια να σταματήσει αυτή τη δουλειά αλλά δεν το κάνει γιατί δεν έχει χρήματα» για να επιβιώσει, είπε η Ποστ βεβαιώνοντας ότι το σχέδιο αποταμίευσης που προτείνει θα βοηθούσε τις ιερόδουλες που επιθυμούν να σταματήσουν να εργάζονται.

Η εταιρεία που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη συνοικία με τους οίκους ανοχής της Ουτρέχτης ανήκει σε μια ιερόδουλη. Οι χώροι αυτοί έκλεισαν τον Απρίλιο αφού ο δήμος ακύρωσε την άδεια που είχε χορηγήσει σε μια άλλη εταιρεία καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι εμπλεκόταν σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου