ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ

νέα-πολύνεκρη-βομβιστική-επίθεση-στο-533880

Τουλάχιστον 8 σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες επιθέσεις στην επαρχία της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από τις ιρακινές αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο 6 ενόπλων.

Βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ είχε εισχωρήσει σε μια ομάδα προσκυνητών σε περιοχή στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών ενώ παράλληλα ένοπλοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πέταξαν μια χειροβομβίδα εναντίον προσκυνητών στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων.

Οι δύο επιθέσεις είχαν επίσης αποτέλεσμα τον τραυματισμό 27 ανθρώπων.

Χθες βράδυ μια διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα νότια της Βαγδάτης με στόχο σιίτες προσκυνητές οι οποίοι μετέβαιναν με τα πόδια στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους και τραυμάτισε 50 ακόμη.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την Κερμπάλα για να προσκυνήσουν κατά τη διάρκεια του 40ήμερου πένθους που ακολουθεί τη γιορτή της Ασούρα, της σημαντικότερης ετήσιας θρησκευτικής γιορτής για τη σιιτική κοινότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στο μαρτύρια του ιμάμη Χουσέιν.

Φέτος το Αρμπάιν –η 40ή ημέρα του πένθους–, εορτάζεται την 23η Δεκεμβρίου.

Οι σουνίτες Μουσουλμάνοι αντάρτες, εκ των οποίων πολλοί συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συχνά επιτίθενται εναντίον μελών της σιιτικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας είναι η πλειονότητα των πολιτών στο Ιράκ. Τα επεισόδια βίας στο Ιράκ έχουν φθάσει φέτος σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2008 και του εμφυλίου πολέμου που αιματοκύλισε την χώρα, μετά την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ το 2003.

Σήμερα επίσης ιρακινοί στρατιώτες σκότωσαν βομβιστή-καμικάζι στα νότια της πρωτεύουσας την ώρα που άλλοι πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος των τελευταίων στη Βαγδάτη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας τις πρώτες οκτώ ημέρες του Δεκέμβρη είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό του Δεκεμβρίου του 2012. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 6500 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε επιθέσεις, σύμφωνα με απολογισμό που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου