ΔΙΕΘΝΗ

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν το Ιράν στη διάσκεψη για τη Συρία

οι-αμερικανοί-δεν-θέλουν-το-ιράν-στη-δι-527930

Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν, όμως η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση. Αυτό ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στην ιρανική συμμετοχή.

«Προς το παρόν δεν έχουμε συμφωνήσει. Θα συζητήσουμε κι άλλο για τη συμμετοχή του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί ότι αυτό είναι το σωστό, αυτό που πρέπει να γίνει. Πάντως δεν αποτελεί μυστικό ότι εμείς στον ΟΗΕ είμαστε υπέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος σημείωσε ότι μίλησε κατ’ επανάληψη με Ιρανούς αξιωματούχους που του εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε στη Γενεύη για τη διάσκεψη, όμως, πρόσθεσαν, «αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου» και τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό.

Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Ιράν είναι ο βασικός οικονομικός και στρατιωτικός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ενώ η Σαουδική Αραβία, που θα μετάσχει στη διάσκεψη, στηρίζει ένα μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή της χώρας ήταν αμφίβολη, όμως ο Μπραχίμι την ανέφερε μεταξύ των 26 προσκεκλημένων.

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της διεμήνυσε στον Μπραχίμι ότι έχει ήδη καθορίσει ποιοι θα μετέχουν στην αντιπροσωπεία της στις συνομιλίες στην επονομαζόμενη «Γενεύη 2» που θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο κατάλογος με τα ονόματα των Σύρων αξιωματούχων θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Της ζητήθηκε να είναι έτοιμη μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν είναι “τελεσίγραφο” όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κατέληξε ο Μπραχίμι.

Ενόψει των συνομιλιών ο Άραβας διπλωμάτης κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα να αποφυλακίσουν κρατούμενους ή να αφήσουν ελεύθερους απαχθέντες κληρικούς, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου