ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό σε βάση του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν

μακελειό-σε-βάση-του-οηε-στο-νότιο-σουδ-527940

Τουλάχιστον 20 πολίτες και δύο Ινδοί Κυανόκρανοι σκοτώθηκαν όταν περίπου 2000 ένοπλοι της φυλής Λου Νουέρ επιτέθηκαν χθες σε βάση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ακόμπο , στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ του Νοτίου Σουδάν, όπου είχαν βρει καταφύγιο από τη βία δεκάδες άμαχοι- κυρίως γυναικόπαιδα.

Το σύνολο των εργαζομένων του ΟΗΕ, δεκάδες μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και επτά πολίτες από το Νότιο Σουδάν απομακρύνθηκαν από τη βάση η οποία έγινε στόχος της επίθεσης στο Ακόμπο και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη σε άλλη βάση του ΟΗΕ στο Μαλακάλ.

Συνολικά, οι κυανόκρανοι του οργανισμού παρέχουν προστασία σε περισσότερους από 35.000 άμαχους, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Τζούμπα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι φόβοι για το ξέσπασμα εμφυλίου στο ταλαιπωρημένο και πάμφτωχο κράτος της Αφρικής εντείνονται, μετά τις πιο πρόσφατες, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Σάλβα Κιρ. O πρώην αντιπρόεδρος της χώρας στον οποίο οι αρχές του Νοτίου Σουδάν επιρρίπτουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας- έχει τον στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 45 στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν με στόχο να προστατεύσουν την πρεσβεία της χώρας και τους Αμερικανούς εργαζομένους που παραμένουν εκεί ενώ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιήσει ότι τη χώρα έχει φτάσει “στο χείλος του γκρεμού”.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου