ΔΙΕΘΝΗ

«Ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία» ο Χοντορκόφσκι λέει το Κρεμλίνο

ελεύθερος-να-επιστρέψει-στη-ρωσία-ο-527619

Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος έφθασε στη Γερμανία αφού του απονεμήθηκε χάρη από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από δεκαετή παραμονή στη φυλακή, είναι “ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

“Είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία. Απολύτως”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να πει αν στον 50χρονο Χοντορκόφσκι θα επιτραπεί να πολιτευτεί στη χώρα του. Ο Πεσκόφ είπε ότι ο πρώην μεγιστάνας έστειλε δύο επιστολές στον Πούτιν -μία μακροσκελή προσωπική και μία επίσημη- ζητώντας την απονομή χάριτος, ενώ ζήτησε άδεια να μεταβεί στη Γερμανία.

Ο Χοντορκόφσκι έφθασε χθες στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Η Γεβγκένια Άλμπατς, διευθύντρια του ρωσικού περιοδικού The New Times και φίλη του Χοντορκόφσκι ανήρτησε ένα μήνυμα στη σελίδα της στο Facebook, που αναφέρει ότι μίλησε τηλεφωνικώς μαζί του και είναι “απολύτως εκστασιασμένος και χαρούμενος”. “Δέκα χρόνια, 10 χρόνια. Και τώρα ελεύθερος”, φέρεται να της είπε. Μάλιστα, ο Χοντορκόφσκι συναντήθηκε ήδη στο Βερολίνο με τον μεγαλύτερο γιο του Πάβελ.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου