ΔΙΕΘΝΗ

Αυτοδυναμία για τους Τόρις στη Βρετανία

αυτοδυναμία-για-τους-τόρις-στη-βρεταν-527521

Θριαμβευτική νίκη για τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, που απέσπασαν την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βγήκαν από την εκλογική αναμέτρηση πιο ενισχυμένοι -αν και τα προβλήματα για τον Κάμερον δεν έχουν τελειώσει.

Οι Τόρις απέσπασαν κυβερνητική πλειοψηφία και συγκέντρωσαν 331 από τις 650 έδρες του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειαζόντουσαν 323 έδρες.

Παράλληλα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με τρεις (!) ηγέτες κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή να έχουν ανακοινώσει ότι παραιτούνται: Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP ανέλαβαν την ευθύνη για την ήττα.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

  • Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 331 έδρες
  • Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 232 έδρες
  • Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
  • Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
  • Το UKIP παίρνει 1 έδρα
  • Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 23 έδρες

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

  • Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,9%
  • Των Εργατικών το 30,4%
  • Του UKIP το 12,6%
  • Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,9%
  • Του SNP (υποψήφιοι μόνο στην Σκωτία) το 4,7%
  • Των Πρασίνων το 3,8%

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, αγγίζει το 66%, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.

Ο Κάμερον συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα έλαβε χώρα ένα σπάνιο στιγμιότυπο. Νικητής και ηττημένοι συναντήθηκαν στις εκδηλώσεις για τη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως είναι η τελευταία φορά που βρίσκονται πλάι – πλάι.

Μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, μετά τη νίκη στις εκλογές, ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά» νίκη από όλες.

Αν και η επικράτηση των Τόρις πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον Κάμερον -θεωρείται προσωπική του επιτυχία γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στους «μνηστήρες» που εποφθαλμιούσαν τη θέση του- ο ηγέτης των Συντηρητικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές και τις πιέσεις τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΕ.

Έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον επανέλαβε ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ και να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Κάμερον, καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για δύο χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Κάμερον για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Παραίτηση και από τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ

Όπως αναμενόταν μετά την ήττα των Εργατικών στις βρετανικές κάλπες, παραιτήθηκε ο ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε.

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα, είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Ο Μίλιμπαντ γίνεται ο τρίτος ηγέτης βρετανικού κόμματος που παραιτείται μέσα σε διάστημα λίγης ώρας, μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι η Χάριετ Χάρμαν, αντιπρόεδρος των Εργατικών, θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Οι Εργατικοί υπήρξαν μία «απίστευτη δύναμη προόδου» από τότε που μπήκε στο κόμμα, σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ο Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι τέτοια δύναμη προόδου θα γίνει και στο μέλλον.

Ζήτησε συγγνώμη για τα αποτελέσματα και τόνισε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ως ηγέτης των Εργατικών για σχεδόν πέντε χρόνια.

«Μη θρηνείτε για την ήττα» τόνισε, «αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία».

Οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν όρθιοι και εκείνος έφυγε από το πόντιουμ, κουνώντας το χέρι του σε έναν χαιρετισμό.

Μετά τις ανακοινώσεις του Μίλιμπαντ, η αντιπρόεδρος του κόμματος Χάριετ Χάρμαν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο της, όταν εκλεγεί νέος ηγέτης: «Μετά την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ ως ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, εγώ -ως αντιπρόεδρος- αναλαμβάνω καθήκοντα προέδρου, μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης για το κόμα. Δεν είναι στις προθέσεις μου να παραμείνω αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος όταν εκλεγεί νέος πρόεδρος» είπε η Χάρμαν. Και πρόσθεσε: «Επομένως, ανακοινώνω ότι παραιτούμε ως αντιπρόεδρος και ότι η παραίτησή μου θα ισχύσει από την ώρα της εκλογής του νέου ηγέτη και του νέου αντιπροέδρου».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Παραιτήθηκε ο Νικ Κλεγκ μετά την βαριά ήττα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Με δάκρυα στα μάτια, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.

Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.

Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.

Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και δήλωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει για την απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Εκτίμησε ότι η Βρετανία είναι πιο δυνατή, πιο «πράσινη» και πιο φιλελεύθερη εξαιτίας του ρόλου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το να υπηρετίσω την πατρίδα μου σε μια στιγμή κρίσης αποτελεί μια τιμή που θα κρατώ μέσα μου για πάντα» είπε. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να επεξεργαστεί τις καταστροφικές απώλειες που υπέστη.

«Κέρδισε ο φόβος και η μιζέρια. Έχασε ο φιλελευθερισμός» είπε. «Αλλά είναι πιο πολύτιμος από ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για αυτόν. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Υπάρχει. Πρόκειται για μία πολύ σκοτεινή ώρα για το κόμμα μας, αλλά δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στις φιλελεύθερες αξίες να εξαφανιστούν στη διάρκεια μιας νύχτας» τόνισε.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Για σκληρό «παζάρι» με τη Βρετανία προετοιμάζεται η ΕΕ

Ανήσυχη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βρετανία, όπου θριαμβευτής των εκλογών αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για δύο δύσκολα χρόνια διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Κάμερον, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι θέλει μια «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» και ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο» κάθε «πρόταση, ιδέα ή αίτημα» που θα καταθέσει η Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βασίζεται στον βρετανό πρωθυπουργό για να στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και τόνισε ότι είναι έτοιμος να τον βοηθήσει να το πράξει.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τουσκ επισήμανε ότι το Λονδίνο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξασφάλιση ότι η Ευρώπη έχει μία ατζέντα που βασίζεται στην κοινή λογική, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ανταγωνιστική οικονομία, σε μία ενιαία αγορά και στο ελεύθερο εμπόριο.

«Βασίζομαι σε μία νέα βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε αυτό» είπε ο Τουσκ.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει καλύτερη ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για καμία χώρα. Μία καλύτερη ΕΕ είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και κάθε κράτους – μέλους» τόνισε.

Ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, τότε θα απαιτήσει αλλαγές από τις Συνθήκες της ΕΕ και αν δεν τις επιτύχει, τότε θα προχωρήσει το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ. Την πρόθεσή του αυτή επανέλαβε και στην νικητήρια ομιλία του.

Τώρα θα κληθεί να γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το ποιες παραχωρήσεις είναι αυτές που θα απαιτήσει από την ΕΕ και πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν εσωκομματικό πολιτικό εκβιασμό.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας». «Εξαρτάται από τους Βρετανούς να καθορίσουν τι είναι αυτό που θέλουν».

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε δύο εβδομάδες σε έκτακτη σύνοδο στη Λετονία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παρουσιάσει τα αιτήματά του στις 21 Ιουνίου, σε σύνοδο στης Βρυξέλλες.

Καθοριστική θα είναι και η στάση της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αρνητική σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Βρετανία.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP μετά την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής στο Ουέστμινστερ.

«Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» είπε ο Φάρατζ σε δηλώσεις του.

Νωρίτερα, ο Φάρατζ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί εάν δεν πάρει την έδρα στο Σάουθ Τένετ. «Είμαι άνθρωπος που κρατάω τον λόγο μου» είπε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι θα πάρει άδεια το καλοκαίρι, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του UKIP.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα εξετάσει εάν θα είναι και αυτός υποψήφιος. Πρότεινε την Σούζαν Έβανς, το νούμερο 2 του κόμματος θα αναλάβει στο μεταξύ την ηγεσία του UKIP.

Η Έβανς δήλωσε ότι την τιμά η εμπιστοσύνη του Φάρατζ, αλλά δήλωσε ότι η θέση δεν είναι δική της και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. «Θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει ποιος θέλει να ηγηθεί προσωρινά, μέχρι να οργανώσουμε μια δημοκρατική ψηφοφορία για να αποφασιστεί ο νέος ηγέτης» είπε η Σούζαν Έβανς.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την περιφέρεια του Σάουθ Τένετ.

Επικράτησε τελικά ο υποψήφιος των Συντηρητικών Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, αφήνοντας δεύτερο τον Φάρατζ.

Newsroom ΔΟΛ

Κάμερον: Θα προχωρήσουμε με το δημοψήφισμα «μέσα ή έξω» από την ΕΕ

Σε σύντομο μήνυμά του έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ηγέτης των Συντηρητικών και νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ.

«Είμαστε στα πρόθυρα του να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό σε αυτή τη χώρα» είπε ο Κάμερον, μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Μπορούμε να κάνουμε τη Βρετανία ένα μέρος όπου η καλή ζωή θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όποιον προτίθεται να εργαστεί και να κάνει το σωστό, είπε.

Ο Κάμερον επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για δημιουργία τριών εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας, για περισσότερη βοήθεια στον τομέα της φροντίδας των παιδιών, μειώσεις φόρων, χτίσιμο σπιτιών και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στη Σκωτία δήλωσε ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας σημαίνει να σέβεται κανείς τα διαφορετικά έθνη που έχουν δικές τους κυβερνήσεις και υποσχέθηκε ότι τα έθνη αυτά θα γίνουν πιο ισχυρά.

«Στη Σκωτία, το σχέδιό μας είναι να αναπτύξουμε την πιο δυνατή αποκεντρωμένη κυβέρνηση του κόσμου» είπε στη σκιά των 56 εδρών που κατέκτησε το σκωτσέζικο SNP.

Ως κυβέρνηση πλειοψηφίας θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλες τις υποσχέσεις μας, δήλωσε ο Κάμερον.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου