ΔΙΕΘΝΗ

Ισοδύναμοι Κάμερον – Μίλιμπαντ οκτώ ημέρες πριν τις κάλπες

ισοδύναμοι-κάμερον-μίλιμπαντ-οκτώ-η-540848

Ισοδύναμα, ή με εναλλασσόμενο προβάδισμα σημαντικά μικρότερου του στατιστικού λάθους, εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα, οκτώ ημέρες πριν τις κάλπες. Την ίδια ώρα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, παίρνουν θέση και οι τελευταίοι στο Λονδίνο: Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα, η ταμπλόιντ Sun, κατέληξε για αυτές τις κάλπες και «ψηφίζει» Κάμερον.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV News και της καθημερινής εφημερίδας The Daily Mail, και τα δύο κόμματα εμφανίζονται ισοδύναμα στο 35%.

Σε δεύτερη δημοσκόπηση του YouGov, για λογαριασμό της Sun, οι Συντηρητικοί του Κάμερον εμφανίζονται μία μονάδα μπροστά από τους Εργατικούς, με 35% έναντι 34%. Στην προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση, τα ποσοστά ήταν αντίστροφα -και με όριο στατιστικού λάθους το 3%, η εικόνα παραμένει αβέβαιη.

Η πρώτη δημοσκόπηση, της ComRes, εμφανίζει επίσης τους Lib Dem, το μικρό εταίρο στην απερχόμενη κυβέρνηση, στο 7%, το ευρωσκεπτικιστικό UKIP στο 11% και τους Πράσινους στο 6%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζουν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών του κοινοβουλίου.

Sun: «Γεννήσαμε Τόρις!»

Η εφημερίδα Sun έκανε την επιλογή της για τις επόμενες εκλογές και κατέληξε στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, επικαλούμενη την πορεία της οικονομίας, τους φόβους για την ισχύ που αναμένεται να αποκτήσουν οι Σκοτσέζοι εθνικιστές, αλλά και την υπόσχεση του Κάμερον περί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα κολλάζ στο οποίο εικονίζεται ένα μωρό, φασκιωμένο με μια κουβέρτα, με το πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον —συνδυάζοντας έτσι την εκλογική αναμέτρηση με την επικείμενη γέννηση του δεύτερου παιδιού της συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ. «It’s a Tory», γράφει ο τίτλος, (σε ελεύθερη μετάφραση, «γεννήσαμε Τόρις»).

«Σήμερα, έπειτα από μια οδυνηρή αναμονή πέντε ετών και με ένα φρικτό Εργατικό Κόμμα, η Sun ανακοινώνει με υπερηφάνεια τη γέννηση της επιλογής μας για αυτές τις εκλογές. Είναι οι Τόρις» αναφέρει η εφημερίδα.

Το 2009 η Sun απομακρύνθηκε από τους Εργατικούς, το κόμμα το οποίο υποστήριζε επί μια δεκαετία και πλέον, και γνωστοποίησε ότι θα τασσόταν υπέρ των Εργατικών (με πρωτοσέλιδο το «Labour’s Lost It» -«Οι Εργατικοί το έχασαν»). Οι Εργατικοί έχασαν τις εκλογές του 2010.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου