ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το σήκωσε μέσα στο «Μαρακανά» η Αργεντινή, 1-0 τη Βραζιλία στον τελικό!

το-σήκωσε-μέσα-στο-μαρακανά-η-αργεντ-523837

Η 11η Ιουλίου του 2021 θα μείνει στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής, καθώς επέστρεψε στα τρόπαια στο Κόπα Αμέρικα, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα αυτό συνέβη μέσα στο σπίτι της μεγάλης της αντιπάλου, της Βραζιλίας, γεγονός που δίνει στην επιτυχία της επιπλέον αξία!

Πιο συγκεκριμένα, η «μπιανκοσελέστε» τα ξημερώματα της Κυριακής επιβλήθηκε με 1-0 της «σελεσάο», στη μητέρα των μαχών του λατινοαμερικάνικου ποδόσφαιρου και σήκωσε στο «Μαρακανά» το τρόπαιο απέναντι στην «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης.

Το γκολ που έκρινε τον τελικό του Κόπα Αμέρικα το πέτυχε με ένα πανέμορφο ψιλοκρεμαστό πλασέ ο Ντι Μαρία στο 22ο λεπτό.

Aυτός ο τίτλος είναι φυσικά ξεχωριστός και για τον ηγέτη των Αργεντίνων, Λιονέλ Μέσι καθώς είναι ο πρώτος που κατακτά με το εθνόσημο στο στήθος σε επίπεδο ανδρών.

Ο αγώνας

Νεύρα, σκληρά μαρκαρίσματα και πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές συνέθεσαν το σκηνικό στο πρώτο 20λεπτο του τελικού, με τους γκολκίπερ των δύο φιναλίστ να έχουν… ρόλο θεατών μέχρι τότε στο παιχνίδι.

Στο 22ο λεπτό πάντως σχεδόν από το πουθενά, η «μπιανκοσελέστε» κατάφερε να ανοίξει το σκορ, στην πρώτη αξιόλογη φάση του τελικού.

Μετά το γέμισμα του Ντε Πολ και το λάθος του Λόντι, που φάνηκε να ελέγχει την πορεία της μπάλας, ο Ντι Μαρία με ένα εξαιρετικό ψιλοκρεμαστό πλασέ νίκησε τον Έντερσον, γράφοντας το 1-0.

Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους, το οποίο είχε αργό τέμπο, το σκηνικό δεν άλλαξε, με τη Βραζιλία να έχει την κατοχή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διασπάσει την απροσπέλαστη άμυνα των αντιπάλων τους, οι οποίοι κοιτούσαν πρωτίστως να μην αφήνουν κενά στα μετόπισθεν και όποτε τους δινόταν η ευκαιρία «χτυπούσαν» στην αντεπίθεση.

Στο β’ ημίχρονο η «σελεσάο» μπήκε επιθετικά, ψάχνοντας φυσικά το γκολ της ισοφάρισης. Ο ρυθμός βελτιώθηκε αισθητά και όσο περνούσε η ώρα η ομάδα του Τίτε πίεζε ολοένα και περισσότερο.

Στο 51’ ο Ριτσάρλισον σκόραρε, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε, καθώς ο σκόρερ υποδείχθηκε -σωστά- σε θέση οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης, ενώ τρία λεπτά αργότερα, και πάλι, ο επιθετικός της Έβερτον απείλησε με σουτ την εστία του Μαρτίνες, με τον γκολκίπερ των Αργεντίνων να είναι σε ετοιμότητα, διώχνοντας την μπάλα.

Ο τεχνικός της «σελεσάο», ο οποίος στο ξεκίνημα του β΄ μέρους είχε περάσει στο ματς τον Φιρμίνο, ανακάτεψε κι άλλο την τράπουλα, προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να βρει το πολυπόθητο γκολ της ισοφάρισης.

Εντούτοις με τους Αργεντίνους να έχουν οπισθοχωρήσει οι Βραζιλιάνοι έβρισκαν κλειστόυς τους διαδρόμους προς την εστία του Μαρτίνες, ο οποίος απειλήθηκε στο 83’, όταν ο νεοεισελθόντας Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα σούταρε, με τον Πετσέλα όμως να βάζει την κόντρα, διώχνοντας σε κόρνερ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης είχε νέα μεγάλη ευκαιρία, όταν έπιασε σουτ στο 87’, αλλά ο Μαρτίνες κράτησε ανέπαφη την εστία του. ενώ στο 89΄ η Αργεντινή είχε την ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι, αλλά ο Μέσι, ο οποίος βγήκε σε θέση τετ α τετ με τον Έμερσον δεν κατάφερε καν να τελειώσει τη φάση.

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση του τελικού, το τέλος του οποίου βρήκε τους παίκτες του Σκαλόνι να πανηγύριζουν την κατάκτηση του τροπαίου.

Αργεντινή-Βραζιλία 1-0

Γκολ: 22’ Ντι Μαρία (Αργεντινή)

Κίτρινες: Φρεντ (Βραζιλία), Παρέδες (Αργεντινή), Λο Σέλσο (Αργεντινή), Ντε Πολ (Αργεντινή), Λόντι (Βραζιλία), Πακετά (Βραζιλία), Οταμέντι (Aργεντινή), Μαρκίνιος (Βραζιλία), Μοντιέλ (Αργεντινή)

Κόκκινες:

Δοκάρια:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Μοντιέλ, Ρομέρο (79’ Πεσέλα), Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Παρέδες (54’ Ροντρίγκες), Λο Σέλσο (63’ Ταγλιαφίκο), Ντι Μαρία, Λ. Μαρτίνες (80’ Γκονσάλες), Μέσι.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Έντερσον, Ντανίλο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ρενάν Λόντι (76’ Έμερσον), Κασεμίρο, Φρεντ (46’ Φιρμίνο), Έβερτον (63΄ Βινίσιους), Πακετά (76’ Μπαρμπόζα), Νεϊμάρ, Ριτσάρλισον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου