ΔΙΕΘΝΗ

Φάκελος ερευνητών με στόχο τη δίωξη του Άσαντ από διεθνές Δικαστήριο

φάκελος-ερευνητών-με-στόχο-τη-δίωξη-το-520406

Ομάδα ερευνητών ολοκλήρωσε τη συλλογή εγγράφων και στοιχείων που υποστηρίζει ότι μπορούν να φέρουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις είχαν αποτελέσει την αρχή του εμφυλίου.

Ο φάκελος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, αφορά συνολικά 25 αξιωματούχους στην κορυφή της συριακής κρατικής μηχανής. Έχει συνταχθεί, με επικίνδυνη «φυγάδευση» κρατικών εγγράφων από τη Δαμασκό, με την προοπτική μελλοντικού πολεμικού δικαστηρίου για τη Συρία.

Η έρευνα κράτησε τρία χρόνια και στόχος της ήταν να προετοιμαστεί νομική δίωξη των υπεύθυνων για την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία κατά το ξέσπασμα της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Έγινε για λογαριασμό ομάδας ερευνητών και νομικών που στο παρελθόν έχουν εργαστεί στα Διεθνή Δικαστήρια για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα που συγκροτούν την «Επιτροπή Διεθνούς Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας» (CIJA). Η ομάδα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη βοήθεια περίπου 50 ερευνητών επί συριακού εδάφους που φυγάδευσαν κρατικά έγγραφα από τη Δαμασκό με κίνδυνο της ζωής τους -σύμφωνα με την ίδια, ένας σκοτώθηκε, άλλος τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για τρεις υποθέσεις: Μία γύρω από το συριακό κρατικό όργανο που επέβλεπε την κατάσταση το 2011, τον «Κεντρικό Πυρήνα Διαχείρισης της Κρίσης», στον οποίο βρίσκεται και το όνομα του Άσαντ.

Η δεύτερη αφορά το όργανο ακριβώς κάτω από τον «Πυρήνα», την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, και η τρίτη την επιτροπή ασφάλειας στο Ντέιρ αλ Ζορ, όπου είχαν κατασταλεί με τον αγριότερο τρόπο οι πρώτες διαδηλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου