ΔΙΕΘΝΗ

Ασαντ: Ο πόλεμος στη Συρία θα είναι μακρύς και δύσκολος

ασαντ-ο-πόλεμος-στη-συρία-θα-είναι-μακρ-759984

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε σε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match ότι ο πόλεμος στη χώρα του θα είναι μακρύς και δύσκολος. Τόνισε ότι θα νικήσει τους αντάρτες που μάχονται για να τον ανατρέψουν, και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους (IS) και τους άλλους εχθρούς. Αλλά (σσ οι τζιχαντιστές) δεν έχουν κερδίσει τον συριακό λαό, και ο στρατός μας κάνει προόδους», είπε ο Ασαντ.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 19 άνδρες του στρατού και της πολιτοφυλακής της Συρίας σκοτώθηκαν, στην επίθεση που έκαναν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην αεροπορική βάση Ντέιρ αλ-Ζορ, ένα από τα λίγα εναπομείναντα οχυρά του στρατού στην ανατολική Συρία.

«Ο στρατός της Συρίας δεν μπορεί να είναι παντού ταυτόχρονα. Οταν δεν είναι παρών, οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να περάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν σε κάποια περιοχή», δήλωσε ο Άσαντ.

«Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς … Εχουμε να κάνουμε με τρομοκρατικές ομάδες που διεισδύουν σε πόλεις ή χωριά. Ετσι, αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος», πρόσθεσε.

Ο Ασαντ χαρακτήρισε «παράνομη παρέμβαση» τις αεροπορικές επιδρομές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που γίνονται στη Συρία από τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι δεν έκαναν καμμία διαφορά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ερώτηση αν η δική του αποχώρηση από την εξουσία θα έδινε την λύση είπε: «Το κράτος είναι σαν ένα πλοίο: Ο καπετάνιος δεν το εγκαταλείπει στην καταιγίδα. Εάν πρέπει να το εγκαταλείψουν οι επιβάτες, τότε εκείνος είναι ο τελευταίος που φεύγει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του Ασαντ. «Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποιος που έχει προκαλέσει 200.000 θανάτους μπορεί να μείνει μόνιμα στην ηγεσία της χώρας του;» είπε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου