ΔΙΕΘΝΗ

Κονγκό: Ανέκτησαν τον έλεγχο στον τηλεοπτικό σταθμό

κονγκό-ανέκτησαν-τον-έλεγχο-στον-τηλε-519085

Κυβερνητικά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης, την οποία είχαν καταλάβει σήμερα περίπου 70 ένοπλοι, και η κατάσταση στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έχει τεθεί υπό «πλήρη έλεγχο», δήλωσε πριν από λίγο ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Λαμπέρ Μέντε.

«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Μέντε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι οι 40 από τους ενόπλους σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι 16 εξ αυτών έπεσαν νεκροί στο αεροδρόμιο, οι οκτώ στο κτίριο της RTNC (της εθνικής ραδιοτηλεόρασης του Κονγκό) και οι 16 στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Δεν υπάρχει κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων και κανένα θύμα μεταξύ των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Μέντε, υπουργός Πληροφοριών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα ένοπλοι στο αεροδρόμιο και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους δράστες της ως μια απόπειρα κατάληψης της εξουσίας εκ μέρους του θρησκευτικού ηγέτη Πολ Ζοζέφ Μουκουνγκουμπίλα.

Η αστυνομία περικύκλωσε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου οι ένοπλοι κρατούσαν πολλούς δημοσιογράφους ομήρους. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι ακούστηκαν πυρά και στο στρατόπεδο Τσάτσι, κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κονγκό.

Πριν η εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης διακοπεί, δυο ένοπλοι εμφανίστηκαν μπροστά στην κάμερα για να εκφωνήσουν ένα πολιτικό μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης το προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα.

«Ο Γκίντεον Μουκουνγκουμπίλα ήρθε να σας απελευθερώσει από τη σκλαβιά του Ρουαντέζου», ήταν το μήνυμα, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Ρόιτερς ο οποίος είδε μια μαγνητοσκόπηση της εκπομπής. Γκίντεον αποκαλούν τον Πολ Ζοζέφ Μουκουνγκουμπίλα οι οπαδοί του.

Ο Μουκουνγκουμπίλα, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ο προφήτης του Αιώνιου», είναι ο ηττημένος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών του 2006, που είχε κερδίσει ο Ζοζέφ Καμπίλα.

Ο θρησκευτικός αυτός ηγέτης έχει επικρίνει έντονα την ειρηνευτική συμφωνία η οποία συνήφθη αυτόν τον μήνα με το κίνημα M23, του οποίου ηγούνται οι Τούτσι, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Καμπίλα ότι υποκύπτει στις αξιώσεις των Τούτσι και στις πιέσεις που του ασκεί η κυβέρνηση της γειτονικής Ρουάντας.

Ο Μέντε είπε ότι οι δράστες «αυτοπαρουσιάστηκαν ως υποστηρικτές του Μουκουνγκουμπίλα. Το ερευνούμε, διότι μπορεί να είναι μια προσπάθεια να μας εξαπατήσουν».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου