ΔΙΕΘΝΗ

Τα Playmobil γίνονται 40 ετών

τα-playmobil-γίνονται-40-ετών-519198

Βαθιά στη βαυαρική ύπαιθρο βρίσκεται το σπίτι της γερμανικής εταιρείας παιχνιδιών Playmobil, στο κέντρο ενός σύμπαντος από μικρά πλαστικά ανθρωπάκια που γίνονται 40 ετών το 2014, αλλά δεν έχουν γεράσει καθόλου.

Το μουντό κτίριο στο Ζίρντορφ είναι η γενέτειρα των 7,5 εκατοστών φιγούρων Playmobil με τα στρογγυλά κεφάλια, σήμα κατατεθέν, και τα χαμογελαστά πρόσωπα.

Από την πρώτη τριάδα που κυκλοφόρησε στα ράφια των καταστημάτων το 1974, έναν γηγενή Αμερικανό πολεμιστή, ένα ιππότη του Μεσαίωνα και έναν εργάτη με καπέλο, τα Playmobil έχουν κυκλοφορήσει καλύπτοντας μεγάλη γκάμα θεμάτων, από αστυνομικούς μέχρι πειρατές.

«Για να δημιουργήσει κάποιος ένα νέο σύμπαν από Playmobil, χρειάζεται περίπου δύο χρόνια» δήλωσε ο Μπέρνχαρντ Χέιν, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης, την ώρα που ξεναγούσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων στο εργοστάσιο κατασκευής τους.

Στο εσωτερικό, οι διάδρομοι περιέχουν σειρές ολόκληρες από συρτάρια γεμάτα με 35.000 μικροσκοπικά εξαρτήματα- από σπαθιά και πανοπλίες, μέχρι μεγεθυντικούς φακούς και μίνι οδοντόβουρτσες- όλα σχεδιασμένα για να χωρούν στα χέρια των μικροσκοπικών πολύχρωμων χαρακτήρων.

Σε ένα εργαστήριο, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εργαλειομηχανές για τη δημιουργία καλουπιών για νέες σειρές παιχνιδιών, που μπορεί να στοιχίσουν μέχρι και 180.000 ευρώ.

Εστιάζουν κυρίως στην ακρίβεια. Όλες οι φιγούρες Playmobil , πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα, πρέπει να είναι συμβατές με όλα τα αξεσουάρ αλλά και τα κατάλληλα σκηνικά, από τις πόλεις στην Άγρια Δύση και τα κάστρα, μέχρι και ζωολογικούς κήπους και διαστημικούς σταθμούς.

Ένα ευρωπαϊκό προϊόν
Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια, τα Playmobil δεν παράγονται στην Ασία αλλά στην Ευρώπη. Οι μορφές κατασκευάζονται στη Μάλτα, ενώ τα ζώα και τα μεγαλύτερα κομμάτια, όπως το πάντα δημοφιλές πειρατικό πλοίο, γίνονται σε εργοστάσιο στο Ντιτενχόφεν της Βαυαρίας.

Τα προϊόντα συναρμολογούνται στην Τσεχία, στη συνέχεια μεταφέρονται στο Ντιτενχόφεν, όπου συσκευάζονται και αποθηκεύονται σε αποθήκη τόσο μεγάλη όσο ένα 12όροφο κτίριο.

Σε κοντινή απόσταση, στη νοτιοδυτική πόλη του Σπέγιερ, ένα τοπικό μουσείο έχει αφιερώσει μια έκθεση στα Playmobil, η οποία παραμένει ισχυρή ακόμη και μετά από τέσσερις δεκαετίες. Οι πωλήσεις το 2012, χτύπησαν νέο ρεκόρ με 531 εκατομμύρια εισπράξεις και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% φέτος.

«Κλειδί για την παιδική φαντασία»
Για την οικογενειακή επιχείρηση, που απασχολεί περίπου 3.700 εργαζόμενους, τα μιρκά πλαστικά ανθρωπάκια, έφεραν τη σωτηρία στη δεκαετία του 1970, όταν η πετρελαϊκή κρίση ανέβασε το κόστος της κατασκευής πλαστικών προϊόντων.

Οι φιγούρες αυτές ήταν το πνευματικό παιδί του σχεδιαστή Χανς Μπεκ, που χρησιμοποίησε μικρές ποσότητες πλαστικού για μια «μεγάλη» ιδέα.

«Τα Playmobil βρήκαν το κλειδί για την παιδική φαντασία το 1974 και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να κλέβουν τις καρδιές των παιδιών» δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος, Άντρεα Σάουερ, εξηγώντας τη διαρκή επιτυχία σε έναν ιδιότυπο και ανταγωνιστικό τομέα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου