ΔΙΕΘΝΗ

Σενάρια εκλογών στην Τουρκία

σενάρια-εκλογών-στην-τουρκία-518249

Σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2014 για το ξεπέρασμα της κρίσης αξιοπιστίας που προκάλεσε το σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση Ερντογάν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός να επιβιώσει όπως ορκίστηκε στην ομιλία του, αλλά το μέλλον της τουρκικής οικονομίας δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίντς ότι το σκάνδαλο έχει κοστίσει ήδη στην τουρκική οικονομία περί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Παρά το γεγονός ότι χθες σημειώθηκε μια σχετική ανάκαμψη της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο εξαιτίας του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρακτορείο Bloomberg αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα σταθερότητας της χώρας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ότι ο κατήφορος που είχε πάρει η τουρκική οικονομία ακόμη και πριν από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το σκάνδαλο θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα κύμα αυξήσεων των τιμών σε εισαγόμενα προϊόντα, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να ακολουθήσει την πολιτική κρίση, πυροδοτώντας νέο κύκλο αστάθειας.

Ανανέωση εντολής
Μέσα στο 2014 είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές τον Μάρτιο και προεδρικές εκλογές, όμως μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τη σύγκρουση με το κίνημα Γκιουλέν, ο Ερντογάν εκτιμούν αρκετοί ότι θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ανανεώσει την εντολή και να ξεπεράσει την κρίση αξιοπιστίας προς το πρόσωπό του.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών της Standard Bank, Τίμοθι Ας, «ο κίνδυνος είναι ότι το σκάνδαλο αυτό τραβά σε διάρκεια και δεν λύνεται. Η καλύτερη περίπτωση είναι να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή τώρα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές». Παρά το σημαντικό στραπατσάρισμα της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης Ερντογάν, όμως, η νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς, όπως τονίζει ο αναλυτής Βολφγκάνγκο Πίκολι, «στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ελπίδα».

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την εικόνα της Τουρκίας, τονίζουν αρκετοί ειδικοί, είναι ότι το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς αποκάλυψε το πραγματικό εύρος της οικονομικής συνεργασίας της Αγκυρας με την Τεχεράνη.

Η αποκάλυψη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη διεθνή πίεση προς την Αγκυρα να μειώσει τον όγκο των συναλλαγών της με το Ιράν, ενώ αναδεικνύει και το πόσο αλληλοεξαρτώμενες είναι οι δύο οικονομίες.

Επενδυτές
Αυτή η διαπίστωση ίσως κρύβεται και πίσω από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές ξεπούλησαν τις τελευταίες ημέρες τουρκικό χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Μέχρι πρότινος οι χώρες του Κόλπου στήριζαν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική εισαγωγών του Ερντογάν μετατρέποντας την Τουρκία στο σουνιτικό αντίβαρο του σιιτικού Ιράν, όμως η αποκάλυψη του πραγματικού όγκου των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και του οικονομικού τερτιπιού με τις συναλλαγές σε χρυσό μέσω της Halkbank ανέτρεψε τις εκτιμήσεις των πετρελαιάδων του Κόλπου.

Οπως δε σημειώνει ο αναλυτής Ντέιβιντ Π. Γκόλντμαν, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας έχει άμεση επίδραση στο ιδιωτικό χρέος της χώρας, καθώς περίπου τα δύο πέμπτα αυτού είναι σε ξένα νομίσματα.

Από την πλευρά του ο Τίμοθι Ας αναφέρει ότι «το ΑΕΠ της Τουρκίας υπερτριπλασιάστηκε και τα δολαριακά ομόλογα είχαν απόδοση 9,7% ετησίως. Αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει. Η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση». Μάλιστα ο Ας εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ρίχνει γέφυρα διαλόγου με τον Γκιουλέν

Ρόλο πυροσβέστη στη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του κινήματος Γκιουλέν ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε έκκληση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως τόνισε σε σχετικές του δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Θα πρέπει να χτίζουμε διάλογο αντί για φυσικά εμπόδια. Υπάρχει τρόπος για να βγούμε από την κρίση και αυτός είναι ο διάλογος. Γι’ αυτό ο Ερντογάν κάλεσε τον Γκιουλέν στην Τουρκία». Για να τονίσει μάλιστα το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατά το παρελθόν έχουν συνεργαστεί στενά, ο Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ανοίξει πρεσβείες σε χώρες ειδικά για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κινήματος Γκιουλέν.

Ενταση
Η στάση του Νταβούτογλου πάντως στο θέμα της διαμάχης με τον κληρικό, που θεωρείται ότι είναι η αιτία που πυροδότησε την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, ξεχωρίζει σε σχέση με τη συνολική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ενδεικτικό της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποιούν εν γένει οι άνθρωποι του Ερντογάν είναι οι χθεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο οποίος έκανε λόγο για πραξικόπημα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εχουμε φτάσει στο σημείο στο οποίο συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν την αυθάδεια να ανοίγουν κάποια υπηρεσιακά αρχεία, να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους, να πηγαίνουν σε ένα τηλεοπτικό στούντιο και σχεδόν να ξεκινούν πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου