ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Μπλόκο διαδηλωτών σε επίδοξους υποψήφιους

ταϊλάνδη-μπλόκο-διαδηλωτών-σε-επίδοξ-526098

Ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στην κινητοποίηση κατά της διοργάνωσης των προσεχών εκλογών οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϋλάνδη καθώς θέλουν να μποϊκοτάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων και να απομακρύνουν από το πολιτικό σκηνικό την πρωθυπουργό Σιναουάτρα και την οικογένειά της. Γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν έξω από στάδιο της Μπανγκόκ όπου καταγράφονται επισήμως οι υποψήφιοι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολίτευσης υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα στις αρχές Δεκεμβρίου για τις 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση, ύστερα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Την ίδια ώρα η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι ύποπτοι “μπορεί να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως δύο ετών ή να πληρώσουν πρόστιμο 40.000 μπατ (1.223 δολάρια ΗΠΑ) ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών αυτών που εμποδίζονται να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές”.

Πολλά εντάλματα σύλληψης σε βάρος διαδηλωτών έχουν εκδοθεί τους τελευταίους δύο μήνες των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα αλλά μόλις λίγες συλλήψεις έχουν γίνει.

Σήμερα 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο της Μπανγκόκ, όπου πολιτικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν να εγγράψουν τους υποψηφίους τους πριν από τις 27 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Η εκλογική επιτροπή συνέστησε στους αντιπροσώπους των κομμάτων που εμποδίζονται, να πάνε σε κοντινά αστυνομικά τμήματα και να εγγραφούν εκεί. Συνολικά 34 κόμματα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα για να μετάσχουν στις εκλογές.

Περί τα είκοσι πολιτικά κόμματα υπέβαλαν μήνυση γιατί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κτίρια αυτά. Αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος εισήλθαν στο εσωτερικό του σταδίου νωρίς το πρωί, πριν το κτίριο αποκλειστεί από τους διαδηλωτές.

Επικεφαλής του κόμματος είναι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα η οποία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε περίπτωση που το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Χθες τουλάχιστον 150.000 Ταϊλανδοί σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης και πολλοί περισσότεροι σύμφωνα με την αντιπολίτευση είχαν κατεβεί στους δρόμους της Μπανγκόκ ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου