ΔΙΕΘΝΗ

Ασάνζ: Η Σουηδία ανοίγει ξανά την υπόθεση βιασμού

ασάνζ-η-σουηδία-ανοίγει-ξανά-την-υπόθε-513848

Την έρευνα για την κατηγορία βιασμού εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά οι Σουηδοί εισαγγελείς.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται της κατηγορίες, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου διέμενε από το 2012. Η έρευνα ωστόσο για εκείνες τις κατηγορίες ανοίγει ξανά έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Σε ανακοίνωσή τους σήμερα, τα Wikileaks υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο θα δώσει στον Ασάνζ τη δυνατότητα να καθαρίσει το όνομά του.

«Από την ημέρα που συνελήθφη ο Ασάνζ, στις 11 Απριλίου, υπήρχε μεγάλη πολιτική πίεση στη Σουηδία να αρχίσει ξανά την έρευνα. Υπήρχε όμως πάντα πολιτική πίεση γύρω από αυτήν την υπόθεση. Το γεγονός ότι ανοίγει ξανά θα δώσει στον Τζούλιαν την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Wikileaks Κριστίν Ράφνσον.

Τον δρόμο άνοιξε η άρση του ασύλου του 47χρονου ιδρυτή του Wikileaks και στη συνέχεια η σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ήδη τον έχουν καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του.

Τη έκδοσή του ζητούν και οι ΗΠΑ για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.

Οι σουηδικές αρχές είχαν κλείσει την υπόθεση του βιασμού, καθώς όπως εξηγούσαν πριν από δύο χρόνια ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την έρευνα και τις διαδικασίες όσο ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση των Σουηδών εισαγγελέων αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε ποιο αίτημα έκδοσης θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, της Σουηδίας ή των ΗΠΑ.

[naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου