ΔΙΕΘΝΗ

Ασάνζ: Στο δικαστήριο για το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ

ασάνζ-στο-δικαστήριο-για-το-αίτημα-έκδ-529343

Ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης επρόκειτο να εμφανιστεί σήμερα ο Τζούλιαν Ασάνζ, σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «κυβερνοπειρατεία». Ο ιδρυτής του Wikileaks θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Λονδίνου μέσω βίντεο από τη φυλακή.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοπειρατείας», αδίκημα για το οποίο μπορεί να καταδικαστεί έως και σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή βοήθησε την πρώην αναλύτρια του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα το 2010. Υποστηρικτές του ωστόσο υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό μόλις πατήσει αμερικανικό έδαφος να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες.

Χθες, ο 47χρονος Αυστραλός καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκιση, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί το 2012. Ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο ιδρυτής του Wikileaks συνελήφθη τον περασμένο μήνα, αφότου ο Ισημερινός απέσυρε την ασυλία που του παρείχε. Οι δικηγοροί του διαμηνύουν ότι ο Ασάνζ θα μάχεται έως το τέλος ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

[naftemporiki.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου