ΔΙΕΘΝΗ

Αναβλήθηκε η ιταλοτουρκική σύνοδος κορυφής

αναβλήθηκε-η-ιταλοτουρκική-σύνοδος-κ-509779

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα πρόκειται να αναβάλει την ιταλοτουρκική σύνοδο κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την 17η Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να καθορίσει –μαζί με τους κυβερνητικούς του εταίρους– τις λεπτομέρειες του νέου λεγόμενου «κυβερνητικού συμβολαίου».

Η κατάρτιση και η έγκριση του εν λόγω «συμβολαίου» έχει ζητηθεί τόσο από την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία ανήκει ο Λέτα, όσο και από την Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε αυτό αναμένεται να προταχθούν πρωτοβουλίες για την μείωση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η προσπάθεια περιορισμού της φορολογικής πίεσης, όπως και η προετοιμασία της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Παράλληλα, ο Λέτα αποπειράται να διευθετήσει τις διαφορές που συνεχίζουν να υφίστανται ανάμεσα στον Ματέο Ρέντσι, τον νέο επικεφαλής των Δημοκρατικών, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Αλφάνο.

Ο Ρέντσι ζητεί την κατάργηση του αδικήματος της λαθρομετανάστευσης, την αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την δυνατότητα να ανοίξει διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις –όχι μόνο με τους κυβερνητικούς εταίρους– για να καταρτιστεί και να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος ευρείας αποδοχής.

Η Νέα Κεντροδεξιά εκφράζει την αντίθεσή της στα δυο πρώτα σημεία, ενώ σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο αξιώνει η λύση να προκύψει με διαπραγμάτευση αυστηρά και μόνον εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή της ιταλοτουρκικής συνόδου αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου