ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο θανάσιμο κρούσμα του Η5Ν1 στη Β. Αμερική

το-πρώτο-θανάσιμο-κρούσμα-του-η5ν1-στη-β-506284

Ο πρώτος θάνατος από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σημειώθηκε στη Βόρειο Αμερική. Ένας Καναδός άφησε την τελευταία του πνοή από τη νόσο μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Κίνα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας υπογράμμισαν ότι το κρούσμα αυτό ήταν μεμονωμένο και ότι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό.

“Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω το πρώτο θανάσιμο κρούσμα του Η5Ν1, που είναι επίσης γνωστός ως γρίπη των πτηνών, στην Βόρεια Αμερική”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ρόνα Άμπροζ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “μεμονωμένο” κρούσμα και ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να έχει μεταδοθεί σε άλλους ο ιός.

Ο ιός Η5Ν1 -ο οποίος μεταδίδεται μέσω της επαφής με πτηνά που έχουν μολυνθεί- προκαλεί το θάνατο περίπου του 60% αυτών που έχουν προσβληθεί, πρόσθεσαν εξάλλου οι αξιωματούχοι που παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Καναδός πέθανε από τον Η5Ν1 στις 3 Ιανουαρίου στη δυτική επαρχία του Καναδά, Αλμπέρτα, αφού είχε επισκεφθεί την Κίνα το Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους Καναδούς να αποφεύγουν όταν επισκέπτονται την Κίνα να έρχονται σε επαφή με πτηνά.

Η υπηρεσία Υγείας της Αλμπέρτα ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε το 2013 συνολικά 38 κρούσματα του Η5Ν1 παγκοσμίως και 24 θανάτους.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου