ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στα χρηματοκιβώτια του Αρκάν

έρευνες-στα-χρηματοκιβώτια-του-αρκάν-475014

Εντελώς κενά είναι τα χρηματοκιβώτια του εκλιπόντος διοικητή της Σερβικής Φρουράς Εθελοντών, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς- Αρκάν, τα οποία ανοίχθηκαν σήμερα στην Εμπορική Τράπεζα, στο Βελιγράδι, με βίαιο τρόπο, λόγω έλλειψης κλειδιών.

Η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των χρηματοκιβωτίων με βάση δικαστική εντολή του τμήματος εγκλημάτων πολέμου του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βελιγραδίου.

Επειδή τα κλειδιά δεν βρέθηκαν, τα δύο χρηματοκιβώτια ανοίχθηκαν με βίαιο τρόπο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άδεια. Στον έλεγχο παρέστησαν μέλη του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στο πλαίσιο ελέγχου υλικού που εστάλη στην εισαγγελία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα ελεγχθούν τα χρηματοκιβώτια του Αρκάν και θα γίνουν ορισμένες ακόμη ενέργειες.

Το υλικό που εστάλη από το ICTY συνδέεται με τα γεγονότα, για τα οποία το 1997 το ICTY απήγγειλε κατηγορίες στον Ζέλικο Ραζνάτοβιτς- Αρκάν, συγκεκριμένα για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η παραστρατιωτική μονάδα του, Τίγρεις, το 1995 στο Σάνσκι Μοστ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και για δύο μαζικές δολοφονίες.

Τα χρηματοκιβώτια του Αρκάν αναφέρθηκαν πρώτη φορά στη δίκη της χήρας του, Σβέτλανα Ραζνάτοβιτς- Τσέτσα, την οποία για χρέος 116.000 ευρώ μήνυσε ο Βόισλαβ Τζούρκοβιτς από την Μπιέλινα της Βοσνίας.

Στη δίκη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας αποφάσισε να ελεγχθεί το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων, τα οποία σύμφωνα με την μαρτυρία ανθρώπων της τράπεζας δεν ανοίχθηκαν ποτέ από την ημέρα της δολοφονίας του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, στις 15 Ιανουαρίου του 2000.

Η σερβική εισαγγελία ανέμενε ότι στα χρηματοκιβώτια θα υπήρχαν πολύτιμα έγγραφα που θα βοηθούσαν στην απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου